Андрій Піонтковський вказав на важливий момент у недавньому зверненні Байдена до народу США / скріншот

Політолог Андрій Піонтковський звернув увагу на важливу деталь у історичному зверненні президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена до свого народу. У промові він назвав Україну й Ізраїль основними союзниками США.

"У величезній історичній промові Байден намалював картину світу – триває війна сил добра проти сил абсолютного зла, проти осі зла – Іран, Росія та Китай. Іран хоче знищити Ізраїль, Росія хоче знищити Україну, а Китай хоче знищити Тайвань. І цілі цих злочинних держав однакові. Байден почав з фрази "Putin and Hamas". Ця пара, Путін і ХАМАС, проходила рефреном через усю промову. Також Байден сказав, що ми будемо підтримувати our critical partners – Israel and Ukraine. У цьому контексті переклад означає, що наші головні й основні союзники – це Ізраїль та Україна. Це новий статус України", – зауважив Піонтковський в ефірі "Еспресо".

Він додав, що Україна давно домагалася статусу, який має Ізраїль. Йдеться про Major Non-NATO Ally of USA (головний союзник США поза НАТО, – ред). 

Відео дня

"І фактично Байден його надав. Цією політичною заявою та допомогою, яку анонсували для України. Зняттям останніх обмежень, останніх табу, які американці наклали на самих себе. Постачання озброєння – це ATACMS, це винищувачі F-16. Презентація ATACMS на полі бою в Україні пройшла прекрасно", – резюмував політолог.

Промова Байдена: основні моменти

20 жовтня 2023 року президент США Джо Байден звернувся до американців щодо допомоги Україні та Ізраїлю. Він наголосив, що допомога цим двом країнам –  інвестиція, яка буде давати дивіденди для американської безпеки на покоління вперед.

Крім того, Байден згадав воєнні злочини РФ в Україні, серед яких викрадання дітей, зґвалтування, тортури. Американський лідер зауважив, що історія вчить, що коли диктатори не платять за агресію, вони приносять ще більше хаосу, терору та більше руйнувань. І загроза для світу та США зокрема зростає.

Також президент США згадав про російські випади в бік Польщі та країн Балтії. Він наголосив, що якщо не зупинити жагу Путіна до влади і контролю над Україною, він не обмежиться лише Україною.

Вас також можуть зацікавити новини: