Ставлення українців до Туреччини у динаміці погіршується / фото УНІАН

В громадян України, які брали участь у соціологічному опитуванні, погіршується ставлення до Китаю і Туреччини.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" у співпраці з громадською організацією "Центр Трансатлантичного діалогу" 1-2 червня 2023 року.

Мета дослідження полягала у з'ясуванні оцінки українцями окремих країн за рівнем дружелюбності до України. Як дослідили соціологи, ставлення українців до найбільших країн союзників залишається дуже позитивним.

Відео дня

Зокрема, 94% вважають Польщу дружньою країною, 86% вважають дружніми США, 85% - Велику Британію. Крім того, продовжує покращуватись ставлення українців до Німеччини: відсоток оцінки її як дружньої країни зріс з 65% минулого року до 80% наразі.

При цьому, ставлення українців до Китаю та Туреччини у динаміці погіршується. Так, якщо у жовтні минулого року Китай вважали скоріше нейтральною країною (63%), наразі ця оцінка змінилась на більш нейтрально-негативну: 34% оцінили її як ворожу країну, 52% як нейтральну.

Також, щодо Туреччини збільшилась оцінка її як нейтральної країни: 48% вважають її нейтральною, 40% - дружньою, тоді як минулого року оцінка її як дружньої країни (51%) була більша ніж як нейтральної (39%).

В ході дослідження опитано населення України віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок. 

В українців погіршується ставлення до Китаю і Туреччини у рейтингу дружелюбності - опитування

Туреччина і Китай співпрацюють з Росією

Як повідомляв УНІАН, на тлі повномасштабного російського вторгнення в Україну та масових санкцій країн Заходу проти РФ, у Туреччині зафіксовано сплеск реєстрацій компаній росіянами. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган утримався від участі в західних санкціях проти Росії у зв'язку з її вторгненням в Україну, що зробило Туреччину привабливим місцем для інвесторів, які шукають притулку від санкцій, в тому числі олігархів, які намагаються уникнути потенційної конфіскації активів.

Раніше американські високопосадовці висловлювали думку, що Китай може постачати Росії нелетальну військову допомогу для ведення війни проти України. Вона може включати форму або навіть бронежилети для російських військових. Китай відмовився засудити повномаштабне вторгнення РФ в Україну.

Вас також можуть зацікавити новини: