В Україні пройшли місцеві вибори / фото УНІАН

В Україні 47% виборців вважають, що ситуація у їхньому місті/селі в результаті місцевих виборів покращиться, 38% - що не зміниться.

Про це свідчать передані УНІАН результати електорально-поведінкового дослідження соціологічної групи «Рейтинг».

Читайте такожРозчарування: стало відомо, чому на місцевих виборах 25 жовтня була низька явка

Відео дня

За даними дослідження, в день виборів 25 жовтня, серед тих, хто голосував на місцевих виборах, 40% відповіли, що їм було складно розібратися з бюлетенями: 13% дуже складно і 27% трохи складно. Водночас 35% виборців сказали, що це було зробити досить легко, і 25% - що дуже легко.

Також зазначається, що серед тих, хто голосував, більшість вважають, що місцеві вибори важливі для країни (79%). Водночас серед тих, хто на вибори не ходив, - так вважають лише половина.

Так само виборці оптимістичніше налаштовані щодо майбутнього, ніж ті, хто не голосував: 47% виборців вважають, що ситуація у їхньому місті/селі в результаті цих виборів покращиться, 38% вважають, що не зміниться, а серед неголосуючих лише 20% вважають, що ситуація покращиться, водночас більшість (58%) – що не зміниться, 13% - що погіршиться.

скріншот

Також серед тих, хто не ходив на вибори, відносна більшість відчуває розчарування щодо ситуації в країні – це 63%, а 32% серед них відчувають надію. Ті, хто голосував, неоднозначно відповідають на запитання: 44% відчувають надію, 51% - розчарування щодо країни.

Загалом серед усіх емоцій у виборців, які прийшли на голосування, переважає надія (51%) та зацікавлення (24%)водночас у тих, хто не голосував, – розчарування (35%).

Як проводилось опитування:

Опитування проводилось серед населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибіркова сукупність - 9947 респондентів: 1200 респондентів методом опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера) на основі випадкової вибірки номерів мобільних телефонів – опитування тих, хто не голосував на виборах (помилка репрезентативності не перевищує 2,8%);

у т.ч. 8747 респондентів, які взяли участь у виборах, на виході з 140 виборчих дільниць, відібраних випадковим чином із дотриманням принципу рівномірності. Для випадкового відбору респондентів була застосована методика сталого кроку, помилка репрезентативності не перевищує 1,4%.

Місцеві вибори 2020

25 жовтня, в Україні відбулися чергові місцеві вибори.

Вони пройшли за пропорційною системою з відкритими списками. У Криму, Севастополі, на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей голосування не організовувалось і не проводилось.