Верещук пояснила, чому мешканцям деокупованих територій потрібно зачекати з поверненням / фото УНІАН

Віце-прем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук пояснила, чому мешканцям деокупованих територій потрібно зачекати з поверненням до своїх домівок.

Про це вона розповіла в ефірі інформаційного телемарафону.

За її словами, у звільнених від окупантів населених пунктах країни ситуація покращилась, але не до того стану, щоб мешканці могли безпечно повернутися до своїх домівок.

Відео дня

"Там ситуація покращилась, але не до того, щоб повертатись. Тому моє настійливе прохання і рекомендація - почекати, для людей, які дуже хочуть і прагнуть повернутися у свої рідні Ізюм, Балаклію, та інші (населені пункти – УНІАН). Не поспішати і дати можливість нам - владі, зробити все, щоб території були розміновані, було відновлено живлення, щоб наші провайдери працювали, щоб там була Україна вповні", - акцентувала Верещук.

Вона додала, що у деокупованих населених пунктах працюють правоохоронні органи та фахівці ДСНС.

"Звичайно, наша поліція робить свою справу. ДСНС роблять свою справу. Вони розміновують територію і вже понад 50 гектарів було розміновано і ця справа продовжується щодня", - підкреслила Верещук.

Вона зауважила, що серед першочергових завдань на деокупованих територіях є відновлення роботи органів державної та місцевої влади.

"Крок за кроком ми відвойовуємо свої територіальні громади, своїх людей - це понад 400 вже населених пунктів, які звільнила наша доблесна армія. І зараз ми розраховуємо, що їх буде ставати все більше і більше. Нашим першим завданням є відновлення державної, а також місцевої влади. Найефективніший спосіб - це встановлення ВА - військових адміністрацій, які ось-ось уже почнуть діяти на Харківщині", - зазначила Верещук.

Як повідомляв УНІАН, 14 вересня президент Володимир Зеленський заявив, що Харківщина майже вся звільнена від російських загарбників, в окупації понад п’ять місяців жили близько 150 тисяч українців.

Вас також можуть зацікавити новини: