Ілюстрація REUTERS

З наступного тижня в Україні має розпочати роботу Етична рада, яка визначатиме доброчесність кандидата до Вищої ради правосуддя України. Складатися він буде з суддів і міжнародних експертів. Однак юридичні експерти сумніваються в тому, що міжнародні експерти будуть справді готові працювати на благо українського народу.

Як пише газета "Юридична практика", зараз їхні колеги, обрані до конкурсної комісії з відбору кандидатів на призначення членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, такого ентузіазму не виявляють.

"Хоча конкурсна комісія могла розпочати роботу ще 22 вересня 2021 року, досі не проведено навіть організаційне засідання. Остання невдала спроба відбулася на початку цього тижня", пише "Юридична практика". - Перед засіданням, запланованим на 25 жовтня на 17.00 за київським часом, всіх трьох іноземних членів конкурсної комісії запросили взяти участь у форматі відеоконференції. Але вони майже одними та тими ж словами повідомили письмово, що не можуть взяти участі... Цікаво, що на етапі прийняття закону з супершвидким проходженням всіх поправок та переголосування після вето президента міжнародні експерти постійно наполягали на терміновості відновлення роботи ВККС. Але тепер, коли всі процедури пройдені та комісія може працювати, саме міжнародні експерти стали на шляху реформи, по суті її заблокувавши з дуже туманних причин".

Відео дня

Газета пише, що членам конкурсної комісії не дозволяють працювати міжнародні організації, які вимагають, щоб спершу почала свою роботу Етична рада. "Хоча обидва органи створювалися незалежно один від одного, нормуються різними законами і ніякої прямої залежності в роботі конкурсної комісії від Етичної ради немає. Чи, може, ідея конкурсної комісії ВККС була лише ширмою для реалізації ідей Етичної ради та реально працювати над пошуком понад 2000 нових суддів для України міжнародні організації не готові? - пише видання. - Хоча якими б не були мотиви, але фактично кадрове наповнення суддів України, вирішення проблем з надзвичайною завантаженістю і тривалістю судових засідань не є пріоритетами роботи міжнародних експертів у конкурсній комісії. Про це вже чи не прямим текстом кажуть представники іноземних держав, говорячи про пріоритетний запуск Етичної ради як умови подальшої фінансової підтримки України на зустрічах в Офісі президента України".