В Україні обмежено виїзд чоловіків за кордон / фоо ua.depositphotos.com

Законний механізм заборони на виїзд для чоловіків за межі України до кінця не опрацьований. Влада досі не ухвалила відповідні нормативно-правові акти, що повністю підтверджують конституційність таких заходів.

Юрист адвокатського об'єднання T&T Partners Владислав Юрчак заявив про колізію обмеження на виїзд, зазначивши, що відповідні обмеження на виїзд теоретично не законні, оскільки механізм їх прийняття був порушений, передає 24 канал.

За словами експерта, згідно з Конституцією, кожен громадянин має право вільно залишати територію України, якщо це не обмежено законом. В умовах воєнного стану обмеження на право виїзду затверджені статтями 1, 2, 6, 8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" - указом президента про введення воєнного стану, затвердженим Верховною Радою, але цього недостатньо.

Відео дня

"Цей указ не встановлює (не констатує) обмежень конституційних прав і свобод людини та громадянина, а лише допускає таку можливість на майбутнє, відтворюючи дослівно відповідні положення Конституції України", - пояснив юрист.

Разом з тим, як зазначив експерт, обмеження легітимні, оскільки вони виправдані формуванням мобілізаційного резерву України.

Заборона на виїзд чоловіків за кордон - актуальне

Як писав УНІАН, у Верховній Раді запропонували відкрити кордони для чоловіків, але за певних умо в- у парламенті зареєстрували два відповідні законопроекти (№9075 та № 9074). Дозвіл на виїзд можуть отримати не всі.

Також повідомлялося, що 23 січня президент Володимир Зеленський підписав указ, згідно з яким посадовим особам дозволено виїзд за кордон виключно в службові відрядження. 27 січня Кабмін схвалив постанову, якою забороняється на час війни виїзд чиновників за кордон без поважних причин.