У зовнішньому незалежному оцінюванні з української мови і літератури сьогодні взяли участь понад 275 тис. осіб.

Як повідомили УНІАН у Відділі зв'язків зі ЗМІ Міністерства освіти і науки, це тестування було найчисельнішим.

Участь у тестуванні з української мови і літератури взяли 275 тис. 081 особа – це 74,44% від загальної кількості зареєстрованих. 143-х учасників не допустили до пунктів тестування, з них 52-х – через виявлені ознаки гострих респіраторних захворювань. Дотримання процедури тестування контролювали 127 громадських спостерігачів.

Поріг “склав/не склав” та результати ЗНО з української мови і літератури буде визначено до 24 липня. На сторінках учасників результати будуть опубліковані до 25 липня.

“Тестування з української мови і літератури, як і перше ЗНО з математики, відбулось у безпечних умовах і згідно з рекомендаціями головного державного санітарного лікаря України. Традиційно ЗНО з української мови і літератури є найчисельнішим з-поміж усіх тестувань. І те, що його вдалось провести в безпечних умовах, свідчить про готовність МОН, УЦОЯО та пунктів тестування дбати про здоров’я учасників і педагогів протягом всієї основної та додаткової сесій ЗНО”, – зазначила заступниця міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

Для участі зареєструвалися майже 370 тисяч людей. Аби не було скупчень, учасникам у запрошеннях вказали різний час, на який слід прийти. Але ця схема не спрацювала. На одному з пунктів тестування, куди приїхала знімальна група, абітурієнти натовпом скупчилися під ворітьми, а потім гуртом не хотіли заходити всередину, йдеться у сюжеті ТСН.

Під пунктом тестування видно натовп та чути сміх, однак до сміху не всім. До початку ЗНО з української мови та літератури - частина намагається повторити, довчити, запам'ятати.

Читайте такожПоріг здачі ЗНО в Україні можуть знизити через карантин

На пункт тестування пускатимуть лишень здорових. За цим на порозі стежить медик із термометром. Усі мають дотримуватися дистанції. Якої саме - на асфальті намальовано крейдою. А щоби не скупчувалися, то у запрошеннях кожному написали конкретний час, на який слід прийти та пройти досередини.

Під час першого тестування з математики ця схема не спрацювала. Щойно почали впускати до пункту тестування, всі ринули та збилися в купу.

Сьогодні картина на цьому подвір'ї кардинально інша. Пункт тестування відчинив двері, а йти всередину охочих немає. Зайшла аж одна абітурієнтка. І тільки з третього запрошення, коли вже гаркнули, абітурієнти пішли натовпом.

На ЗНО із української зареєструвалося майже 370 тисяч осіб. Але через те, що його результати не обов’язково зараховувати як ДПА, такі зміни цьогоріч внесли через пандемію коронавірусу, на пункти дійшли не всі.

У одному з сумських пунктів не дійшла третина учасників. У ректора вишу, в якому відкритий пункт тестування, діагностували коронавірус.  Тут усіх заспокоюють, що небезпеки нема - приміщення продезінфіковані.

Тестування триває три години. Увесь час треба бути в масці.  Хто з поважних причин сьогодні не потрапив на ЗНО, може прийти на додаткову сесію. Вона відбудеться майже за місяць.