Відомі люди теж стають жертвами шахраїв у "Телеграм" / фото ua.depositphotos.com

Шахраї масово зламують акаунти українців у "Телеграмі". Зловмисники завдяки спеціальним ботам дізнаються номер людини й влаштовують крадіжку даних, а далі організовують фейкові збори грошей серед знайомих жертви. 

Як шахраї крадуть акаунти в Telegram та як захиститися від цього, розповів Євгеній Дороганов, начальник відділу протидії злочинам у сфері комп'ютерних систем Департаменту кіберполіції.

"Це - масова історія, тому що з початку повномасштабного вторгнення Росія здійснює фішингові атаки, одна з цілей - Телеграм-канали", - заявив він.

Відео дня

Так, ведуча 1+1 Валентина Хамайко розповіла, як сама стала жертвою такої атаки. Її сторінку в Телеграм зламали й почали писати друзям та знайомим з проханням позичити чималі суми. Про те, що акаунт зламано, телезірка дізналася лише тоді, коли їй почали телефонувати люди, яким прийшли повідомлення від неї. Коли Валентина захотіла зайти у Телеграм, вже не змогла - пароль було змінено. "Були перекази на 12 тисяч, я так розумію, доларів", - каже Хамайко. Також шахраї зламали Телеграм-акаунт зірки "Кварталу 95" Олени Кравець. 

Тож фахівці нагадують найвідоміше правило безпеки в інтернеті - не переходити за невідомими посиланнями.

Як перевірити, що ваш Телеграм-канал зламано: 

  • у списку активних пристроїв з'явиться невідомий вам пристрій;
  • коли користувач бачить прочитані повідомлення, які сам він точно не читав.

"Для того, щоб кібершахрай заволодів вашим акаунтом, потрібно 24 години. Після цього незнайомий пристрій стане довіреним, а тоді вже можна видаляти інші активні сесії", - пояснив Дороганов.

Часто аферисти вимагають саме криптовалюту у мережі, а не долари, адже потік "крипти" відстежувати важче.

Як захистити акаунт у Telegram

Шахраї масово зламують Telegram-акаунти українців й вимагають гроші у їхніх контактів (відео)

Як українці можуть вмить втратити свої гроші з карток

В Україні активізувалися шахраї, які можуть списувати гроші з ваших карткових рахунків навіть без вашого підтвердження. Адвокат дав кілька порад, як убезпечити свої гроші:

  • ставте ліміти на зняття;
  • вмикайте сповіщення;
  • контролюйте свій рахунок. 

Вас також можуть зацікавити новини: