Шахраї активно намагаються списувати гроші з карток українців / фото ua.depositphotos.com

Гроші на ремонт батьківського будинку у Балаклії нахабно вкрали через інтернет-банкінг. Марина в ефірі "Сніданку з 1+1" розповіла, що в додатку її банку шахраї просто зняли 150 тисяч гривень, які її брат-військовий направив на відновлення оселі.

Журналісти спробували розібратися, як може статися, що з вашого рахунку миттєво зникають гроші, і як себе убезпечити.

Марина розповіла, що їй прийшли сповіщення про дві транзакції по 50 тисяч гривень кожна. Та яким було здивування жінки, коли вона наступного разу відкрила додаток: на рахунку було близько 3 тисяч. На гарячій лінії банку повідомили, що її номер відв'язали шахраї, тож вона й не отримувала сповіщень про списання коштів з рахунку.

Наразі ні поліція, ні в банку не займаються справою Марини. Адвокат Богдан Кушнір радить їй наполягати на тому, щоб справу продовжили розслідувати.  Служба безпеки банку зобов'язана провести внутрішнє розслідування й встановити, де, хто та в який час знімав кошти. А поліція, якщо вона бачить склад злочину, повинна відкрити та зареєструвати кримінальне провадження.

Але як там може статися, що ви не підтверджуєте переказ, а гроші все одно знімають. Адвокат каже, що це може бути фішинговий підробний сайт, де ви просто колись робили покупку будь-чого та ввели свої дані. 

"Тобто ви створюєте сторінку, на якій ви щось оплачуєте з карти, самі вводите реквізити, отримуєте код, підтвердження. Цей сайт "хапає" ці всі дані й паралельно створює дублікат картки або відкриває електронний банкінг", - пояснює Кушнір.

Адвокат дав кілька порад, як убезпечити свої гроші: ставити ліміти на зняття, вмикати сповіщення, контролювати свій рахунок. А отримати назад свої кошти можливо, каже Кушнір. Щоправда, робиться це через суд.

На що українці витрачають гроші під час війни 

Раніше портал grc.ua провів опитування й визначив, що кожному третьому українцю щомісяця не вистачає грошей до зарплати, а кожен четвертий витрачає на харчування до 60% свого бюджету.

Зазначалося, що через втрату роботи й скорочення заробітних плат, особливо на територіях активних бойових дій, з "раптовою бідністю" зіткнулися навіть представники середнього класу. 

Вас також можуть зацікавити новини: