Швидко сідає батарея: причини і способи вирішення / фото ua.depositphotos.com

Причиною того, що швидко сідає батарея телефону, може бути як несправність самого пристрою, так і велика кількість програмних факторів, які впливають на час автономної роботи смартфона.

В умовах війни та відключень електроенергії особливо актуальні рекомендації про те, як зберегти заряд смартфона якомога довше. Але також корисно знати, чому ж телефон швидко розряджається і що можна зробити, щоб цього не відбувалося.

Смартфон розряджається через несправну або стару батарею

Найпопулярнішою причиною чому швидко сідає батарея на айфоні або Android є її несправність. На жаль, акумулятор – одне з найбільш вразливих місць вашого смартфона. І з часом, навіть при дбайливому ставленні він стає непридатним.

Відео дня

Зазвичай середній термін життя акумулятора становить 3-5 років. У разі, якщо вина все ж на несправній батареї, єдиний варіант виправити ситуацію – повна заміна акумулятора на новий. 

Чому швидко сідає батарея на телефоні

Проблеми з прошивкою. Ще одним фактором, через якого може швидко сідати батарея на самсунг або інших смартфонах є проблема з прошивкою. Операційна система може неправильно зчитувати інформацію з відповідних датчиків на батареї і тому неправильно відображати її.

Формально, телефон буде "думати", що батарея вичерпалася і виконувати сценарій аварійного відключення, всупереч тому, що заряду ще достатньо. Паралельно можуть проявлятися й інші симптоми. Смартфон може дивно поводитися під час зарядки, періодично відключатися або зависати. Для розв'язання проблеми варто відкотити прошивку до колишньої версії або навпаки, оновити її. 

Постійно працюють модулі зв'язку. Модулі зв'язку, будь-то звичайний стільниковий зв'язок або бездротове з'єднання Wi-Fi, постійно вимагають регулярного оновлення доступних з'єднань. Таким чином, навіть якщо ви не використовуєте телефон, але модуль вай-фая включений, телефон постійно проганяє один і той же алгоритм, який перевіряє чи є поруч нові мережі та, чи доступна та мережа, до якої він був підключений.

Варто розуміти, що на таке оновлення витрачається дуже багато енергії. А в парі з іншими підключеними модулями, через включеного Wi-Fi можна сильно прискорити процес розрядки. Тому рекомендується відключати непотрібний функціонал на час, коли смартфон не використовується.  

  • У режимі "в літаку" смартфон не витрачає зайву енергію навіть на оновлення стільникового зв'язку, тому якщо потрібно зберегти максимум, варто задуматися і про нього.

Фонові додатки. Робота фонових додатків вимагає дуже багато ресурсів від смартфона. І кількість таких додатків залежить тільки від активності користувача. Іноді їх стає настільки багато, що смартфон не може впоратися з ним не тільки по частині енергоощадження, але й по обчислювальним процесам.

В такому випадку обов'язково потрібно перевірити свої фонові додатки і видалити з роботи непотрібні. Наприклад, месседжери, браузери або інші розважальні програми можна запускати вручну при потребі, що суттєво підніме час автономної роботи вашого девайса. 

Фоновий обмін даними в Інтернеті. Включений інтернет, навіть якщо він необхідний в цей момент, може використовуватися не за призначенням. Фонові програми можуть використовувати його для своїх цілей, витрачаючи при цьому запас енергії смартфона. Також, оновлення системних програм і програм з популярних магазинів можуть також негативно позначатися на рівні збереження стану вашого акумулятора.

В такому випадку, рекомендується заборонити всі фонові оновлення та використання Інтернету. Ви можете налаштувати конкретний час і конкретні умови, при яких запускати оновлення або зовсім вибрати особисто потрібні програми для апдейта. А повне відключення оновлень заощадить вам заряд. 

Раніше УНІАН розповідав, як за пару хвилин змусити старий або слабкий смартфон працювати швидше. Підходять вони як для Android-смартфонів, так і айфонів.

Також ділилися порадами, що потрібно зробити відразу після покупки нового Android-смартфона. Вважається, що операційна система від Google набагато функціональніша, але складніше в освоєння в порівнянні з iOS, яка стоїть в айфонах.

Вас також можуть зацікавити новини: