Суми чайових у різних країнах відрізняються / колаж УНІАН, фото REUTERS

Згідно з новим дослідженням Tesco Bank, 40% відпочиваючих не перевіряють перед поїздкою, скільки чайових слід залишати в тій чи іншій країні. Однак через незнання культури чайових вони можуть не тільки здатися невихованими, а й переплатити.

"Перевірку культури чайових перед відпусткою часто можна пропустити. Але незнання того, скільки насправді потрібно давати чайових, може мати наслідки для відпочиваючих і їхнього бюджету", – цитує Express керівника відділу грошових послуг Tesco Bank Іена Доначі.

При цьому він порадив туристам перед поїздкою перевіряти в Інтернеті, скільки їм слід давати чайових після отримання таких послуг, як похід в ресторан, покупка кави або поїздка на таксі, оскільки суми можуть відрізнятися в залежності від того, де вони знаходяться.

Відео дня

Також Доначі порадив врахувати при плануванні бюджету поїздки витрати на чайові, підготувавши для цього готівку.

"Я пропоную перевірити середню вартість їжі в пункті призначення та додати відсоток місцевих чайових, щоб отримати приблизну оцінку. Потім ви зможете включити цю суму при розрахунку суми грошей, яку можна обміняти на поїздку", – додав експерт.

Скільки чайових прийнято залишати в різних країнах

США

У Сполучених Штатах існує унікальна культура чайових, й іноземці можуть бути шоковані сумою, яку вони повинні платити. У США люди зазвичай платять чайові в розмірі від 15 до 20% в закладах харчування, також туристи повинні давати чайові носильникам і персоналу готелів.

Туреччина

Чайові в Туреччині не дуже поширені, але туристи можуть залишити додаткові гроші за особливо хорошу їжу або обслуговування. У барах, таксі та кафе чайові зазвичай також не потрібні.

Іспанія

В Іспанії більшість кафе, ресторанів і барів включають в рахунок плату за обслуговування. Якщо в ресторані немає плати за обслуговування, можна залишити "на чай" 5-10% від загальної суми чека.

Португалія

До вартості їжі тут також зазвичай додається плата за обслуговування, тоді як чайові в Португалії не так поширені. Проте, зазвичай в ресторанах вітається округлення суми до наступного євро. За таксі в Португалії зазвичай не дають чайових.

Італія

До рахунку зазвичай додається плата за обслуговування. В Італії також існує система "коперто" (або ж "плата за вхід"), при якій з туристів стягується додаткова сума за сервіровку, хліб і оливки при посадці за столик в ресторані.

Греція та Кіпр

У Греції та на Кіпрі чайові зазвичай не передбачаються, але залишити близько 10% за особливо хорошу їжу або обслуговування буде вважатися хорошим жестом.

Франція

У Франції до рахунку додається плата за обслуговування. Туристи також можуть дати додаткові чайові, якщо вважають, що отримали особливо хороші враження.

Як повідомляв УНІАН, раніше експерт з подорожей Джеймс Коул попередив туристів про поширену схему обману, до якої вдаються ресторани по всьому світу, щоб отримати від них більше грошей.

Вас також можуть зацікавити новини:

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.