Через коронавірус українські туристи масово відмовляються подорожувати до інших країн світу. Мовляв, по той бік кордону ризик захворіти значно вищий, йдеться в сюжеті ТСН.

Читайте такожТуристи масово скасовують бронювання у Римі через спалах коронавірусу

Туристичні агенції спад попиту на популярні тури відчули, але, кажуть, компенсувати вже куплені путівки нікому не будуть. Одна з причин відмов від придбаних раніше турів - скорочення програми візиту через обмежувальні заходи в містах, де виявлені спалахи коронавірусу.

Як розповідає Микола, який тиждень тому придбав путівку до омріяної Венеції і якого під час покупки туроператор не повідомив про коронавірус в Італії, тепер вимушений скасувати свої плани. Адже за кілька днів після придбання путівки туроператор заявив: екскурсії до масових місць через коронавірус в Італії скасували.

"Мій тур, який планувався, він буде настільки обмежений, що в мене вже немає бажання, і небезпечно їхати", - розповідає хлопець.

Тепер він заміст того, щоб пакувати валізи, намагається відвоювати раніше сплачені за поїздку гроші.

"Я намагався в свого туроператора і турагента відмовитися від туру, який за законом є форс-мажорною ситуацією. Але оператор мені не дозволяє відмінити тур. Вони ще і вимагають штраф у розмірі 60%", - розповідає Микола.

У схожу халепу потрапили 15 українців, які мали на початку березня летіти на марафон в Японію. Марафон скасували, а за вже куплені квитки лише перепросили. Схоже чують усі, хто хотів, але передумав подорожувати, головним чином, до Італії.

"Рекомендації не відвідувати Італію як такої не було", - розповідає президент Асоціації туристичних агентств Антон Рудіч.

За його словами, заборонених для в'їзду країн, окрім Китаю, у світі нині немає. Відтак там, де через коронавірус ввели карантин, як у Італії, відшкодування за відмову від поїздки відбувається за стандартною схемою. А, отже, у більшості турагенств отримати її без штрафів можна, але тільки якщо ви звернетеся не пізніше, ніж за місяць до поїздки.

Читайте такожСпалах коронавірусу: МЗС закликає українців утриматися від поїздок до Ірану та Італії

"Туроператори працюють за стандартною системою зі стандартними штрафними санкціями. Тобто це достатньо невигідно здавати", - пояснює Антон Рудіч.

Водночас, директор однієї з українських туркомпанії розповідає, що в них поки відмов від турів не було. Звісно, люди хвилюються і постійно телефонують з приводу поїздки. Туркомпанії зі свого боку намагаються або трохи змінити маршрут подорожі, або запропонувати інші дати.

У свою чергу МЗС України випустило рекомендації для туристів, які планують відвідати регіони, де були виявлені випадки коронавірусу. Перш за все рекомендують обов'язково оформлювати страховку, а при купівлі путівки уважно перечитувати умови договору. Окрім цього, не слід забувати про правила гігієни: регулярно мити руки, менше торкатися обличчя і використовувати антисептики.

Як раніше повідомляв УНІАН, МОЗ розробив інструкції для українців, які їдуть до країн із випадками коронавірусу.

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.