9 листопада Європейський союз офіційно виключив Україну з так званого "зеленого списку". Таким чином, державам-членам ЄС рекомендовано обмежити можливість для здійснення несуттєвих (читайте туристичних) поїздок для мандрівників з нашої країни. Рішення цілком прогнозоване – достатньо подивитися на цифри. Більш того, взагалі дивно, як Україна змогла так довго протриматися в списку безпечних країн для подорожей, враховуючи, що коронавірусна статистика у нас повзе в гору загрозливими темпами, яких ще не було в Україні, ще з початку жовтня…

Так чи інакше, але тепер вже офіційно плани багатьох українських туристів провести зимові відпустки в Європі, зганяти на місцеві різдвяні ярмарки на уїк-енд або просто відвідати родичів, стали ще більш туманні.

І тепер багато українців, не добираючи слів, дякують за це "ковідіотам і антиваксам", якщо цитувати соцмережі. Ні, звісно, прихильники вакцинації та дотримання карантинних запобіжних заходів, які серйозно сприймають злощасний коронавірус, розсерджені на своїх опонентів не тільки через заборону на подорожі. Питання набагато ширше – в першу чергу більшість тих, хто вакцинувалися добровільно, зробили це заради здоров'я, заради можливості працювати, заради безпеки своїх близьких... Проте, можливість вільних подорожей мала стати приємним бонусом.

Відео дня

Поки в багатьох країнах ЄС, куди ми всі так хочемо потрапити, рівень повної вакцинації становить понад 70%, в Україні він навіть до 20% не дотягує

Адже є така штука: щоб загальна ситуація з епідемією коронавірусу в країні була сприятливою, зусилля для цього повинні докладати всі без винятку громадяни. По-іншому колективний імунітет не сформувати.

Але ні! Хоча ще з початку літа 2021 року, коли вакцини від коронавірусу стали доступні всім бажаючим, а українців з усіх боків закликали почати вакцинуватися, щоб до нової осінньої хвилі захворюваності підійти підготовленими, зрозуміло, більшість цього не зробили. Ще в серпні-вересні будь-яку вакцину, навіть елітні Файзери, можна було отримати хоч в лікарні, хоч в ТРЦ без черги. Однак штурмувати центри масової вакцинації українці почали лише в міру поширення "червоної" карантинної зони по території України, коли виявилося, що в транспорт, в кафешку або навіть на роботу без COVID-сертифіката не пустять.

У підсумку отримуємо, що поки в багатьох країнах ЄС, куди ми всі так хочемо потрапити, рівень повної вакцинації становить понад 70%, а десь навіть почали колоти бустерні зони, в Україні він навіть до 20% не дотягує. А додамо до цього той факт, що "захисники конституційних прав українців" активно підробляють сертифікати вакцинації та результати ПЛР-тестів, необхідні для подорожей за кордон. Звісно, ніхто нас з такими показниками в Європі не чекає... І невідомо, коли нас повернуть до "зеленого списку".

А між тим, заробітчани, серед яких чимало завзятих противників вакцинації – саме вони особливо люблять відзначатися купівлею підроблених COVID-сертифікатів – навіть всупереч цьому рішенню зберігають можливість їздити в ЄС. І де тут справедливість? Можливо, якщо б європейські країни на місяць-другий, заборонили б і їм в'їзд або більш ретельно перевіряли б їхні сертифікати вакцинації, то побігли б вони як миленькі вакцинуватися.

Бо, як це не прикро, але пандемія коронавірусу в черговий раз показала – українці звикли думати тільки про себе. Їм плювати на здоров'я і навіть життя оточуючих, поки біда не наздожене їх самих. Зате вони готові на все горло волати, як ущемляються їхні права, і плювати, що через їхні дій ущемляються права інших, в тому числі право на життя.

Щоб загальна ситуація з епідемією коронавірусу в країні була сприятливою, зусилля для цього повинні докладати всі без винятку громадяни

Так, звісно, МЗС України щосили намагається переконати українців, що сьогоднішнє рішення ще не означає повного закриття кордонів ЄС для мандрівників з України. Та й у самому рішенні Ради ЄС зазначено, що кожна країна Європи на основі двосторонніх домовленостей має право скасувати тимчасове обмеження на туристичні поїздки для повністю вакцинованих мандрівників – з додатковими умовами на кшталт ПЛР-тесту і самоізоляції або без. Однак не варто забувати, що довіри до нас в Європі залишилося не так вже й багато – знову ж таки через масові підробки сертифікатів.

Так чи інакше, такий стан справ явно не сприяє збереженню душевного спокою вакцинованих українців, які хотіли б з'їздити в Європу в осяжному майбутньому. Ті, хто вже запланували поїздки, знаходяться в підвішеному стані, й тепер вони можуть втратити не тільки відпочинок, але і гроші. Ті, хто хотів би поїхати, але ще не оплатив поїздку – теж не знають, як бути, адже заздалегідь тепер нічого не спланувати. Багатьом тепер набагато простіше відмовитися від поїздки, ніж перебувати в стані невизначеності.

Наша ж вам порада – якщо все ж плануєте ризикнути вибратися в Європу, не поспішайте купувати квитки і оплачувати бронь житла дуже завчасно, адже зараз вже ніхто гроші не повертає, якщо ви не купуєте додатково відповідну страховку. І уважно стежте за ситуацією з коронавірусом в тій країні, куди ви збираєтеся поїхати – як правило, найжорсткіші обмеження там, де теж великий рівень захворюваності.

Вакцинуйтеся і не хворійте! А подорожі – вони ще будуть, не зараз, так трішки пізніше.

Марина Григоренко

***

Записатися на вакцинацію вже сьогодні ви можете у свого сімейного лікаря або за телефоном контакт-центру МОЗ 0 800 60 2019. Більше про вакцинацію ви можете дізнатися на сайті vaccination.covid19.gov.ua.