Переповненим Амстердаму, Канарам і Токіо можна знайти гідні альтернативи / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Для багатьох напрямків надмірний туризм став серйозною проблемою – настільки, що місцеві громади більше не хочуть бачити у себе масових туристів, навіть якщо це загрожує їм втратою доходів.

Видання Travel Off Path назвало сім популярних туристичних напрямків, які не чекають у себе туристів влітку 2024 року. А також запропонувало альтернативні варіанти, куди можна поїхати замість них.

1. Амстердам, Нідерланди. Уже кілька років поспіль місто робить усе, щоб відлякати масових туристів. Серед останніх заходів – заборона круїзним лайнерам заходити в центр міста та заборона на будівництво нових готелів у межах міста. Також Амстердам вирішив запровадити найвищий туристичний податок у Європі. Крім того, місто веде активну кампанію в соцмережах, даючи зрозуміти галасливим туристам, які приїжджають у місто на п'яні парубоцькі вечірки і покурити травички, що їм тут не раді.

Відео дня

Замість Амстердама видання радить туристам звернути увагу на місто Лейден у нідерландській провінції Південна Голландія на річці Старий Рейн. Як і в столиці, там є безліч річкових каналів і мостів, а також чимало цікавих музеїв.

2. Канарські острови, Іспанія. Останнім часом місцеві жителі розгорнули активну кампанію з боротьби з надмірним туризмом. І це вже навіть принесло свої плоди – на іспанських Канарах влада вирішила ввести обмеження на короткострокову оренду житла.

Натомість туристам рекомендують у Кабо-Верде – невелику державу на островах Зеленого Мису в Атлантичному океані за 600 км від узбережжя Африки. Колишня португальська колонія, як і Канари, готова запропонувати туристам білосніжні піщані пляжі, вулканічні краєвиди і тепло цілий рік.

3. Озеро Комо, Італія. Не так давно влада міста Комо виявила бажання ввести плату за вхід для туристів за принципом Венеції. Багато постійних відвідувачів скаржаться, що через надмірний туризм це місце втратило свою чарівність.

Натомість варто звернути увагу на озеро Лаго-Маджоре на кордоні Італії та Швейцарії. Це мальовниче озеро оточене засніженими горами, а в його серці заховані острови Борромео, де можна дослідити палаци та чудові сади в італійському стилі.

4. Афіни, Греція. Минулого року грецьку столицю назвали одним із найбільш постраждалих через надмірний туризм напрямків. У підсумку з минулого вересня влада ввела обмеження на відвідування афінського Акрополя. Крім того, з цього року в країні ввели новий "кліматичний" податок для туристів і посилили пляжні правила.

Але якщо два останні пункти все одно не відбили у вас бажання їхати до Греції, можна хоча б звернути увагу на менш завантажені напрямки, наприклад, острови Фолегандрос або Мілос, які пропонують туристам усе ту ж грецьку чарівність, але менше туристів.

5. Барселона, Іспанія. Півроку тому це мега-популярне місто заборонило круїзним лайнерам заходити в центр, а з квітня 2024 року там знову підвищили туристичний податок.

Хоча надмірний туризм у літні місяці є проблемою для всієї Іспанії, у країні все ж можна знайти менш людні та більш невимушені напрямки. Наприклад, місто Валенсія, що поєднує в собі пляжний відпочинок і культурне дозвілля. Що варто подивитися в місті, читайте в нашому великому матеріалі.

6. Бутан. Під час пандемії коронавірусу жителі країни скуштували всі принади життя без туристів, і тепер не хочуть їхнього повернення. З туристів стягується плата на сталий розвиток під час в'їзду в країну – і після відкриття кордонів вона збільшилася вдвічі, склавши 200 доларів на день, тож провести тиждень відпустки в країні коштує дуже дорого.

Натомість туристам радять звернути увагу на Непал – приголомшливо красиву країну з подібним туристичним досвідом, де туристів навпаки зустрічають з розпростертими обіймами.

7. Токіо, Японія. У японській столиці спостерігається величезний приплив туристів відтоді, як кордони знову відкрилися після COVID, і цьогоріч він побив усі попередні туристичні рекорди. Місцева влада вже розширила транспортні можливості та ввела обмеження на кількість відвідувачів у деяких туристичних визначних пам'ятках, щоб контролювати надмірний туризм у столиці. Однак кількість людей у місті, як і раніше, може бути величезною.

Якщо хочеться уникнути натовпів, то можна вирушити в менш відомі міста Японії. Наприклад, Фукуоку – восьме за величиною місто країни. Воно має також сучасний вигляд, але трохи в меншому масштабі.

Як повідомляв УНІАН, раніше експертка з подорожей Мегі Канко склала список із п'яти найдешевших міст Європи, які дійсно захочеться відвідати.

Вас також можуть зацікавити новини:

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.