Наразі власники паспорту України можуть відвідати без візи 144 країни світу / фото УНІАН

Експерти з питань громадянства прогнозують, що паспорт України може увійти в десятку найсильніших паспортів світу, якщо країна вступить до Європейського Союзу.

Як свідчать опубліковані 10 січня дані індексу паспортів світу на перший квартал 2023 року від компанії Henley & Partners, засновані на даних Міжнародної асоціації повітряного транспорту (IATA), за звітний період український паспорт перемістився з 35-го на 36-те місце в рейтингу через зміни в позиціях інших країн. При цьому за останні три місяці Україна не укладала договорів про безвізове переміщення – наразі власники паспорту України мають змогу пересуватися без візи чи з візою по прибуттю по 144 країнам світу.

Водночас аналітики Henley & Partners нагадують, що громадянам України було надано право на проживання та роботу в Європейському Союзі на строк до трьох років відповідно до європейського плану дій у надзвичайних ситуаціях на період найбільшої міграційної кризи цього століття.

Відео дня

"Піднявшись на 24 позиції за останне десятиліття, Україна, скоріше за все, увійде до десятки найсильніших паспортів світу, якщо вступить до ЄС. Перемовини про членство мають початися в найближчі декілька місяців, після схвалення заявки України на отримання статусу кандидата в ЄС в червні 2022 року", – прогнозують експерти Henley & Partners.

Водночас, як зазначають укладачі рейтингу, п'ятий рік поспіль рейтинг найсильніших паспортів світу за кількістю безвізових напрямків (чи з візою по прибуттю) очолює Японія – для власників її паспортів відкриті 193 країни світу з 227. Сінгапур та Південна Корея зайняли друге місце з результатом 192 безвізових напрямки.

При цьому станом на початок 2023 року показники глобальних подорожей досягнули 75% від допандемійного рівня. Однак більш глибокий аналіз даних вказує на найбільший розрив за 18-річну історію індексу між його лідерами та аутсайдерами: громадяни Афганістану, чий паспорт залишається на останньому місці, можуть подорожувати по 27 країнам світу безвізово, констатують в Henley & Partners.

Аналіз експертів Henley & Partners також вказує на зв'язок між силою паспорту та економічним впливом країни. Власники паспортів Афганістану, Іраку (29 безвізових напрямки) та Сирії (30) фактично позбавлені можливості не тільки безвізових подорожей, а також економічного розвитку.

"Індекс – це корисний інструмент для мандрівників. Однак для громадян світу та міжнародних бізнесменів кращим показником економічних можливостей, наданих їхніми паспортами, є показник того, яка частина світового ВВП доступна їм без візи. Наш аналіз на основі індексу паспортів вказує, який економічний потенціал забезпечує кожен паспорт, і його можна використовувати як інструмент для розуміння постійно зростаючої економічної нерівності та нерівності в рівні добробуту", – пояснює голова групи компаній Henley & Partners та засновник концепціі Індекса паспортів Кріс Келін.

На мікрорівні досліждення Henley & Partners вказує, що всього 6% паспортів в усьому світі дає своїм власникам безвізовий доступ до більш ніж 70% світової економіки.

Наприклад, зазначають в Henley & Partners, японський паспорт дає безвізовий доступ до 193 пунктів призначення (85% світу). У сукупності на ці країни припадає 98% світової економіки (при цьому внесок Японії у ВВП становить близько 5%). Щоб порівняти цю цифру з паспортом із нижньої частини, власники паспорту Нігерії можуть отримати безвізовий доступ всього до 46 пунктів призначення (20% світу), і на ці країни припадає лише 5% світового ВВП. В нижній частині рейтингу паспорт Афганістану забезпечує безвізовий доступ до 12% світу і меньш ніж 1% світового ВВП.

З точки зору процентного співвідношення від світового ВВП, США та Китай відповідають за 25% та 19% відповідно, але власники американських паспортів можуть отримати безвізовий доступ ще до 43% світового ВВП, внаслідок чого їх загальна частка досягає 68%, тоді як власники китайських паспортів можуть отримати безвізовий доступ лише до додаткових 7%, внаслідок чого їхній загальний показник становить лише 26% світового валового внутрішнього продукту.

Південна Корея та Росія мають схожі національні ВВП, які становлять близько 1,9% світового економічного виробництва. Проте, Південна Корея має 192 бали згідно з індексом паспортів, що дає власникам її паспортів доступ до 81% світового ВВП, в той час як у Росії 118 балів, що дає власникам її паспортів доступ до 19% світової економіки.  

Вступ України до Євросоюзу

28 лютого 2022 року, одрзу після повномасштабного вторгнення Росії, президент України Володимир Зеленський підписав заявку на членство нашої країни в ЄС. Статус кандидата на вступ до Євросоюзу також захотіли отримати Молдова та Грузія.

23 червня Європарламентухвалив резолюцію щодо надання українській державі та Молдові статусу кандидатів на вступ в Євросоюз.

Віце-прем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина у листопаді 2022 року заявила, що Україна може вступити до ЄС навіть без завершення війни.

На початку січня 2023 року глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас заявив, що лідери країн-членів Євросоюзу порушать питання початку переговорів щодо вступу України на наступному саміті Україна-ЄС, що має відбутися на початку березня цього року.

При цьому, згідно з результатами опитувань, більшість мешканців Євросоюзу та України підтримують її приєднання.

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.