Упродовж найближчих двох років у 30-кілометровій зоні будуть консервувати знакові об'єкти / фото УНІАН, Максим Полищук

За 35 років після Чорнобильської трагедії в Зоні відчуження вперше запускають програму консервації "легендарних об'єктів" та відновлення інфраструктури.

Проект виконуватиметься за підтримки Офісу президента та програми "Велике будівництво", повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів.

"Упродовж найближчих двох років у 30-кілометровій зоні будуть проведені роботи з консервації знакових об'єктів Зони відчуження та будівництва нових", - розповіли в міністерстві.

Відео дня

Серед перших локацій, на яких роботи почнуться вже цього року, - кафе "Прип’ять", дах 16-поверхівки, квартира ліквідатора Володимира Правика, КПП "Дитятки", Чорнобиль ХАБ і гелікоптерний майданчик. 

"Це важливо не тільки для того, щоб зберегти історію, атмосферу та автентику легендарного героїчного міста, але й для безпечного відвідування. Чорнобиль має бути збережений для майбутніх поколінь всього світу як найбільший урок безпеки в історії людства", - кажуть автори проекту.

Також у Чорнобильській зоні упродовж трьох років планують відновити основні траси за програмою президента Володимира Зеленського "Велике будівництво". За словами координатора програми, заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка, настав час говорити про нове життя для Чорнобиля. 

"Ми працюємо над тим, щоб територія була не місцем забуття, а точкою розвитку. Перш за все, як унікального туристичного і науково-технологічного кластеру. За три роки кількість туристів зросла у 16 разів, вже працює перша сонячна електростанція Solar Chernobyl, є можливості для створення нових технологічних підприємств та дослідницьких експедицій", - зазначив Тимошенко.

Нагадаємо, раніше він повідомляв, що за ініціативою президента Володимира Зеленського відкривають для всіх колись закриті території півострова Бірючий, парку "Залісся" і Конча-Заспи.