Ілюстрація REUTERS

Рада Європейського Союзу офіційно узгодила відкриття зовнішніх кордонів з 1 липня для 19 країн, але Україна не входить до цього переліку.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Ради ЄС.

"Рада Євросоюзу сьогодні ухвалила рекомендацію щодо поступового скасування тимчасових обмежень поїздок до ЄС, які не мають нагальної необхідності", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Зокрема, обмеження на подорожі скасовуються з 1 липня для таких країн: Алжир, Австралія, Канада, Грузія, Японія, Чорногорія, Марокко, Нова Зеландія, Руанда, Сербія, Південна Корея, Таїланд, Туніс, Уруґвай та Китай.

Читайте також"Шалений ріст" захворюваності: у МОЗ назвали причину обмеження на в'їзд до ЄС

Водночас стосовно Китаю скасування обмежень відбудеться на принципах взаємності, якщо влада Китаю ухвалить аналогічне рішення для громадян країн-членів ЄС.

Також жителі Андорри, Монако, Сан-Маріно і Ватикану мають розглядатися як резиденти ЄС у цій рекомендації.

Список країн буде переглядатися, і залежно від обставин, оновлюватися щодватижні.

Зазначається, що критерії визначення третіх країн, стосовно яких мають бути зняті обмеження, враховують епідситуацію і заходи зі стримування поширення коронавірусу, зокрема соціальне дистанціювання, а також економічні і соціальні фактори. Усі ці критерії розглядаються разом.

Щодо епідситуації країни мають відповідати таким критеріям: кількість нових випадків COVID-19 за останні 14 днів і на 100 тис. населення має бути близькою або нижчою за аналогічні середні показники країн-членів ЄС станом на 15 червня. Тенденція виявлення нових випадків інфікування має бути стабільною або зменшуватися впродовж цього періоду у порівнянні з попередніми 14 днями.

Щодо заходів реагування враховується наявна інформація про тестування, спостереження,відстеження контактів, стримування і звітування, а також надійність цієї інформації. Також враховуватиметься інформація щодо цих аспектів, яку повідомлятимуть Представництва ЄС у третіх країнах.

Водночас для тих країн, що не увійшли у перелік на відкриття кордонів з 1 липня, для певних осіб будуть зроблені винятки. Йдеться про громадян ЄС або членів їхніх родин, довготермінових резидентів ЄС та членів їхніх родин, подорожувальників з вкрай необхідними потребами, а також про осіб з асоційованих з Шенгенською угодою країн – Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії.

Разом з тим зазначається, що рекомендація Ради ЄС не є юридично зобов'язуючим інструментом, країни-члени ЄС залишаються відповідальними за її втілення. Країни-члени ЄС можуть поступово скасовувати обмеження для країн, внесених у список, і не повинні їх скасовувати для країн не зі списку, доки їх не буде внесено у перелік у координації з усіма членами ЄС.

Рада ЄС може оновлювати перелік щодватижні після тісних консультацій з Європейською комісією, відповідними органами і службами ЄС після загальної оцінки на основі вищевказаних критеріїв.