Справжнє перемир'я є можливим лише за виконання низки складових / фото УНІАН

Спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ мають отримати можливість для здійснення контролю над повним і всеохопним припиненням застосування озброєння, аби на Донбасі запанував справжній режим припинення вогню.

Про це повідомила у Facebook прес-секретар екс-президента України, представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

«Після початку «хлібного перемир'я» безпекова ситуація покращилася. За даними голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Ертурула Апакана, який також є координатором безпекової підгрупи, інтенсивність обстрілів за цей час зменшилася майже на 80% порівняно з попереднім періодом», - зазначила прес-секретар Кучми.

Відео дня

«Проте повноцінний режим тиші так і не став реальністю, порушення режиму припинення вогню з боку незаконних збройних формувань ОРДЛО продовжуються. Триває повзуча військова активність, виявлена СММ ОБСЄ на ділянках розведення сил та засобів в районі Петрівського і Золотого, особливу тривогу викликають факти облаштування укріплення кулеметних та мінометних позицій», - додала Оліфер.

Водночас, вона наголосила, що справжнє перемир'я є можливим лише за виконання низки складових. Зокрема, йдеться про «повне, стале та всеохоплююче припинення застосування зброї за моніторингу та верифікації СММ ОБСЄ і надання гарантій безпеки, насамперед, з боку РФ», а також про «відведення важких озброєнь, танків та мінометів незаконними збройними формуваннями ОРДЛО відповідно до Мінських домовленостей і за моніторингу та верифікації СММ ОБСЄ».

Читайте такожЕксперт назвав головні причини зриву нового перемир'я на Донбасі

Крім того, мова йде про «забезпечення безперешкодної та повноцінної роботи СММ ОБСЄ по всій території України, в тому числі, на ділянках вздовж неконтрольованої частини українсько-російського кордону зі створенням зон безпеки у прикордонних районах України та РФ», і про «демілітаризацію Кальміуського, Кумачового, Саханки, Новоазовська, повернення до лінії розмежування, встановленої Меморандумом від 19 вересня 2014 року».

«Дотримання «мінської лінії» є принциповим для всього блоку безпекових питань. Зокрема, відповідно до цієї домовленості Донецька фільтрувальна станція має перебувати під контролем України», - наголосила Оліфер.

«Саме в такий спосіб може бути гарантована безпека і працівників цієї установи, і ремонтних бригад, і спостерігачів СММ ОБСЄ, які здійснюють моніторинг в цьому районі. Україна зробила все можливе для людей, які забезпечують постачання води сотням тисяч жителів Донбасу: так, кожну зміну ДФС супроводжують військові Збройних сил України. Натомість РФ, як і раніше, відмовляється надати відповідні гарантії безпеки», - заявила вона.

Як повідомляв УНІАН, 27 червня за результатами попередніх переговорів у Мінську ТКГ заявила про підтримку режиму припинення вогню на сході України з 1 липня у зв'язку з початком сезону збирання врожаю. Українська сторона переконана, що, з метою встановлення справжнього перемир'я, Росія та контрольовані нею бойовики мають виконувати безпекові положення Мінських угод.