Володимир Якименко потерпає від знущань в російській колонії / фото Facebook, Людмила Денісова

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала свою російську колегу Тетяну Москалькову посприяти проведенню обстеження та наданню медичної допомоги незаконно засудженому в РФ українцю Володимиру Якименку, якого утримують у колонії в Саратовській області.

Читайте також"Українські диверсанти" Дудка і Бессарабов відбуватимуть покарання в Росії – адвокат

Про це омбудсмен повідомила у Facebook.

Відео дня

"Отримала інформацію щодо кричущої ситуації з порушення прав незаконно засудженого громадянина України Володимира Якименка... У Володимира суттєво погіршився стан здоров’я. Він страждає від болю в животі та ключиці, також має проблеми із зубами. Попри існуючі проблеми зі здоров’ям, медичні працівники пенітенціарної установи не надають необхідної допомоги нашому співгромадянину. Більше того, громадянина України під тиском змусили підписати відмову від повного медичного обстеження", - наголосила вона.

За даними омбудсмена, працівники колонії застосовують до Якименка фізичне насильство: завдають ударів по нирках, виводять на вулицю при мінусовій температурі та змушують роздягатися догола, після чого проводять тривалий огляд особистих речей.

Також Денісова повідомила про факти упередженого ставлення до українця через його громадянство.

"Крім того, наш співгромадянин не забезпечений одягом встановленого зразка, який відповідає сезону і кліматичним умовам. Зокрема йому було видане взуття, яке не підходять за розміром, що призвело до травм ніг. Водночас, дружині Володимира адміністрацією виправної колонії було відмовлено в прийнятті посилки з теплими речами та ліками для ув’язненого без пояснення причин", - додала вона.

Денісов звернулась до Москалькової з проханням у найкоротший термін вжити заходів із проведення повного медичного обстеження і за результатами надати відповідну медичну допомогу.

Також омбудсмен закликала радника-посланника, тимчасового повіреного України у справах України в РФ Василя Покатила терміново перевірити умови тримання та забезпечити Якименка відповідною консульсько-правовою допомогою.

Уродженець Херсонщини Володимир Якименко - волонтер та активіст “Автомайдану". Російські силовики затримали його 11 червня 2017 роки, коли він перетинав адмінмежу з окупованим Кримом.

Чоловіка звинуватили в транспортуванні наркотиків. Підконтрольний Кремлю суд у Криму дав йому п’ятнадцять з половиною років колонії.