РФ вторглася до України 24 лютого 2022 року, українців тоді охопила паніка / фото REUTERS

Війна, яку очікували, все одно почалася несподівано. Багато місяців Росія стягувала війська до українських кордонів. Тривожні попередження з детальним планом нападу надходили від розвідки. Але українців продовжували запевняти, що все обійдеться.

І 24 лютого багатьох застало зненацька. В сюжеті ТСН журналісти розповіли, що відбувалось за лаштунками в останні години перед вторгненням.

В українській владі напередодні повномасштабного вторгнення заявляли, що "все під контролем, все йде за планом". Арестович закликав "розпаковувати тривожні валізи". 

21 листопада 2021 року керівник української розвідки Кирило Буданов в інтерв'ю Military Times прямо говорить, що Росія готує повномасштабне вторгнення. "Росія готується до нападу наприкінці січня або на початку лютого. Така атака, ймовірно, включатиме авіаудари, артилерійські, а також танкові атаки з десантними штурмами на сході, в Одесі та Маріуполі та вторгненням через сусідню Білорусь", - сказав він. Видання опублікувало й мапу напрямків ударів РФ, як виявиться, вона була дуже точною.

У грудні 2021 - січні 2022 років кількість російських військ на кордоні подвоюється, та українців продовжують заспокоювати. Іноземні розвідки діляться детальною інформацією щодо російської загрози, Буданов підтверджує, що ці дані співпадають з українськими. 

19 січня 2022 року президент Зеленський записує відеозвернення, яким критики дорікають йому й досі. Він запевнив, що ситуація під контролем, "у квітні відзначимо Великдень, а у травні - шашлик, День перемоги".

А російські пропагандисти запевняють, що Росія не має наміру нападати. Цю ж інформацію озвучує й прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков. 

У середині лютого іноземці починають масово евакуйовувати свої посольства з Києва та закликають своїх громадян негайно залишити Україну, виїжджати наказують навіть військовим інструкторам. Евакуює своїх дипломатів і Росія. В аеропорту Бориспіль один за одним сідають літаки із західною зброєю. Тоді наші партнери не вірили, що ми протримаємося більше ніж 3 доби. 

Зеленський запрошує президента США Джо Байдена до України, але тоді він запрошення не приймає. Натомість приїжджають інші іноземні лідери, останніми, 23 лютого, нашу країну відвідують президенти Литви та Польщі. Згодом Дуда зізнається, що прощався із Зеленським із думкою, ніби це може бути їхня остання зустріч.

Чартерні рейси один за одним вилітають з Борисполя, вивозять олігархів, деяких депутатів та бізнесменів. 13 лютого таких рейсів було два десятки.

23 лютого, після того, як Путін визнає суверенітет так званих "ЛДНР", в Україні запроваджують надзвичайний стан. За кілька годин до нічного російського вторгнення найпопулярніші експерти продовжують запевняти, що загроза не більша, ніж завжди. 

Пізніше влада пояснить: військові готувалися, а от решті українців довелось покладатись на власні передчуття, щоб уникнути паніки й хаосу.

Початок вторгнення РФ до України

Президент РФ Володимир Путін 24 лютого 2022 року в екстреному зверненні заявив, що весь хід розвитку подій та аналіз інформації показує, що зіткнення РФ з "націоналістичними силами" в Україні неминуче, це питання часу. Також він оголосив "спеціальну воєнну операцію", мета якої - "демілітаризація" та "денацифікація".

Після 4 ранку 24 лютого 2022 року у низці українських міст пролунали вибухи, Росія розпочала повномасштабне вторгнення до України.

Вас також можуть зацікавити новини: