Романенко зазначив, що після збиття літаків А-50 Силами оборони у ворога виникло питання щодо їх заміни / колаж УНІАН / Скриншот, фото wikipedia.org

На сьогодні росіяни вирішують питання щодо доцільності використання дороговартісного літака A-50, який призначений для дальнього радіолокаційного виявлення та управління.

Експерт з авіації Валерій Романенко зазначив, що після збиття кількох літаків А-50 Силами оборони у ворога виникло питання щодо можливості їх заміни на інші засоби спостереження. При цьому він вказав, що на сьогодні немає підтвердження про пошкодження в Таганрозі літака А-50.

"Давайте дивитися правді в очі – пошкоджений був не літак, а пошкоджений був цех в якому був літак. По цеху були три прильоти в одній стороні – чи саме там був літак не зрозуміло. Бо в такому цеху можуть розміститися три таких літаки", - сказав він в ефірі телемарафону. 

Відео дня

Романенко зазначає, що в росіян може залишатися на сьогодні не більше семи літаків А-50.

"Але тут інша проблема. Якщо останній літак був збитий на відстані 220 км від лінії бойового зіткнення, то це означає, що маршрути на такій відстані для них небезпечні і потрібно їх відсувати глибше в російський тил - десь на 300 ки, а апаратура радіолокаційна "Джміль", яка встановлена на А-50 ефективно дії на відстані близько 300 км. На більшій відстані ці літаки просто не будуть бачити", - повідомив експерт.

За його словами, в такій ситуації не буде сенсу використання  таких доровартісних літаків і росіяни зараз вирішують питання що з цим робити – чи продовжувати їх експлуатацію, ризикуючи, чи для розвідки використовувати все ж таки безпілотники.

"А-50 повітряний простір зможе контролювати, але не на велику глибину – в них дальність виявлення літака - винищувача десь приблизно 250 км, а якщо їх відсунути, то фактично росіяни зможуть відслідкувати лише транспортні літаки, але вони в нас так близько не літають", - наголосив Романенко.

Знищення А-50 - головні новини

14 січня 2024 року Сили оборони збили російський літак А-50 в акваторії Азовського моря, також було підбито борт Іл-22.

23 лютого стало стало відомо, що над Азовським морем було збито російський літак дальнього радіолокаційного виявлення та управління А-50.

Також було повідомлення, що 9 березня українські дрони в Ростовській області РФ атакували район Таганрозького авіаційного науково-технічного комплексу ім. Г. М. Берієва, на території якого ремонтують літаки А-50. Тоді в ЗМІ була інформація з посиланням на джерела в українській розвідці, що внаслідок удару пошкоджено щонайменше один ворожий A-50. 

Вас також можуть зацікавити новини: