Зенітний ракетний комплекс AN / TWQ-1 Avenger / US Army

Ленд-ліз від США дозволяє говорити, що Україна може отримати від США доволі широкий спектр озброєння. І серед багатьох дійсно потрібних Збройним Силам України позицій на одному з перших місць знаходяться комплекси протиракетної оборони.

Це пов’язано із необхідністю захисту не тільки передових підрозділів, а й об’єктів у глибокому тилу від ударів крилатими ракетами. І в умовах, коли такий захист має бути розгорнутий за мінімальний час, ставку можливо зробити на відносно просту та масову систему, передача якої не буде становити великого ризику для обороноздатності США.

З огляду на це, одним не з багатьох варіантів залишається зенітний ракетний комплекс ближньої дії AN/TWQ-1 Avenger, який у кількості понад 700 одиниць є в армії США.

Відео дня
ЗРК AN / TWQ-1 Avenger / US Army

ЗРК AN / TWQ-1 Avenger

Один з показників простоти системи озброєння є час, який був потрібний для її створення. У випадку з AN/TWQ-1 Avenger на її створення у Boeing у 1980-х роках знадобилося лише 10 місяців. Щоправда, це легко можливо пояснити тим, що її основний компонент, ракета, вже була створена. Бо цей ЗРК використовує ракети від переносного зенітного ракетного комплексу FIM-92 Stinger.

Пускову, яка складається з двох блоків по чотири ракети у кожному, встановили на HMMWV, разом з всіма необхідними прицільними пристроями та пультом керування. Все це дозволило зробити максимально мобільний та легкий засіб протиповітряної оборони.

Його можливості, завдяки використанню Stinger, дозволяють говорити, що він може знищувати цілі на відстані 5-7 км в залежності від версії ракети А серед задач AN/TWQ-1 Avenger прямо вказана можливість знищення не тільки літаків та вертольотів, а й крилатих ракет.

ЗРК AN / TWQ-1 Avenger / US Army

Цей ЗРК використовує потужний приціл з телевізійним та тепловізійним каналом, а також лазерний далекомір, тому його реальна ефективність у боротьбі проти повітряних цілей, значно більше ніж у звичайного ПЗРК.

Окрім того, AN/TWQ-1 Avenger інтегровано у єдину систему протиповітряної оборони, яка дозволяє передавати на ЗРК інформацію про цілі і автоматично розгортати пускову без участі оператора у потрібний бік. Це значно спрощує пошук та наведення на ціль та мінімізує час для її знищення.

Також відомий доволі показовий експеримент у 2017 році, коли Avenger протестували для знищення малорозмірних БПЛА, який виявився успішним завдяки використанню нової версії ракети Stinger з неконтактним підривом. 

Додаткові можливості an / TWQ-1 Avenger

Вкрай важливо, що Avenger це система, яка доволі легко модифікується. Зокрема у деяких машинах, в першу чергу для морпіхів США, на неї додатково встановлений 12,7-мм кулемет, який показав високу точність у поєднанні із лазерним далекоміром.

ЗРК AN / TWQ-1 Avenger / US Army

Також на ЗРК проводились роботи із встановлення нових ракет, які значно розширюють зони ураження. Для України, в першу чергу, може бути вкрай цікавим варіант з інтеграцією ракет AIM-9 доопрацьованих для пуску з землі. У 2012 році компанія Raytheon успішно провела таку інтеграцію, але в серію машина не пішла. Хоча згодом ракета AIM-9X була успішно включено до складу ЗРК NASAMS.

Використання AIM-9X дозволить значно розшити зони пуску, особливо по висотним цілям. Відомо, що при повітряному пуску ця ракета має дальність ураження до 35,4 км. У випадку пуску з землі цей показник звісно буде нижчим, але, скоріш за все, дозволить говорити про ураження цілей на дальності понад 10 км.

Характеристики AN / TWQ-1 Avenger

  • Шасі: HMMWV
  • Тип ракети: FIM-92 Stinger
  • Кількість ракет: 8
  • Дальність ураження цілей: до 7 км

Вас також можуть зацікавити: