Зенітний ракетний комплекс NASAMS / Kongsberg

У своїй промові до норвезьких парламентів президент України Володимир Зеленський попросив надати системи протиповітряної оборони - зенітні ракетні комплекси NASAMS.

Саме ці ЗРК стоять на озброєнні самої Норвегії, Фінляндії, Іспанії, Нідерландів Австралії та ще трьох країн світу. І зараз він розглядається, як одна з найцікавіших пропозицій на міжнародному ринку озброєння. Наприклад, у 2020 році Угорщина обрала NASAMS для заміни радянських ЗРК "Куб".

ЗРК NASAMS - ціна і чи коштує він своїх грошей

Одразу слід зазначити, що NASAMS був розроблений у 90-х роках норвезькою компанією Kongsberg, разом з американською Raytheon, як максимально прагматичне рішення.

Відео дня

Фактично розробники просто взяли американську ракету "повітря-повітря" AIM-120 AMRAAM, яка є основним видом озброєння для всіх винищувачів країн-членів НАТО, і адаптували її до пуску з землі, додавши радар та пункт управління.

Зенітний ракетний комплекс NASAMS / Kongsberg

Справа в тому, що AIM-120 вкрай вдала ракета, яка має високу енергетику та дальність польоту. У випадку старту з літака дальність пуску становить, в залежності від версії, від 70 до 180 км. 

Звісно, у випадку пуску з землі ці параметри менші: максимальна дальність становить від 20 до 40 км, а за висотою - близько 20 км. Для прикладу, у ЗРК "Бук", що стоїть на озброєнні Збройних Сил України, ці параметри до 32 км та 22 км відповідно.     

Зенітний ракетний комплекс NASAMS / Kongsberg

Вартість ж NASAMS-3 можливо оцінити за контрактом 2020 року з Литвою, яка замовила дві батареї за 128 мільйонів доларів. Тобто одна батарея, а це 2-3 пускові, командний пункт, радар та певний запас ракет - 64 млн доларів. Також приблизно відома і вартість ракети AIM-120, яка, для армії США складає 0,5-1 млн доларів США за одиницю в залежності від версії.

Водночас для України зараз важливе питання не ціни озброєння, а готовності передати його "прямо сьогодні", щоб максимально швидко захисти Україну.

Можливості та особливості NASAMS

В першу чергу це компактність самого комплексу, який складається з мінімуму машин. Декілька пускових установок перевозяться вантажівками і встановлюються на ґрунт. Окрім того, є ще варіант, який щоправда не отримав широкої популярності, із встановленням ракет на звичайний HMMWV або вантажівки.

Зенітний ракетний комплекс NASAMS / Kongsberg

"Очі" ЗРК - радар AN/MPQ-64 Sentinel відрізняється малими габаритами та встановлюється на звичайну автівку 4х4 або причеп. Але попри розміри він забезпечує огляд на відстані до 75 км (ефективний - до 40 км), а по висоті до 40 км.

Командна машина - аналогічна автівка на якій додатково встановлена оптико-прицільна станція. Вона потрібна у тому випадку, коли NASAMS працює із засідки, не вмикаючи РЛС, щоб зробити абсолютно непомітний для ворога пуск.

Звісно, як і будь-який інший сучасний ЗРК, NASAMS може бути інтегрований до єдиної системи протиповітряної оборони та отримувати дані від інших РЛС та літаків типу AWACS.

NASAMS / Kongsberg

Також необхідно зазначити, що ракета AIM-120 має вкрай високу швидкість, близько 4900 км/год, при цьому може активно маневрувати для знищення навіть складних цілей.

А головне вона створювалась для того, щоб знищувати російські літаки, враховуючи всі їх особливості та можливості. А також постійно оновлювалась, щоб виконувати своє завдання з максимальною ефективністю та вірогідністю.

NASAMS - характеристики

  • Виявлення цілей по дальності і висоті до: 75 і 40 км
  • Знищення цілей на відстані і на висоті до: 40 і 20 км
  • Швидкість ракети максимальна: 4900 км / год
  • Вартість батареї (приблизно): 64 млн доларів