Росія хоче перетворити "шахед" на баражуючий боєприпас / фото ua.depositphotos.com

Експерт з авіації, провідний науковий співробітник Державного музею авіації Валерій Романенко проаналізував можливу технологію перетворення "шахеда" на баражуючий боєприпас типу "Ланцет".

В ефірі інформаційного телемарафону він зазначив, що "шахед" завжди летить за координатами і не може змінити місце влучання. "Якщо переробити цей боєприпас на баражуючий, тоді його можна запускати в якийсь район. Там він може або самостійно, або за допомогою оператора, якщо вдається підтримувати зв’язок через встановлений об’єктив камери на цьому "шахеді", відслідковувати і завдавати удару по рухомому об’єкту. Старі "шахеди" несли більший заряд, але могли бити лише по нерухомих об’єктах. Якщо будуть нові, більш модернізовані дрони, то вони будуть вже більш мобільні в застосуванні, але впаде дальність", - акцентував Романенко.  

Він додав, що росіяни зможуть модернізованими "шахедами" завдавати ударів не по колонні техніки, а по окремих зразках бронетехніки, зенітним та артилерійським системам, які пересуваються. "Крім того, можуть збільшити висоту польоту, бо з малої висоти він мало що побачить. Мобільні групи збивають ці "шахеди" в основному на малих висотах, а якщо вони піднімуть її до 500 м., то нашим мобільним групам вже буде практично неможливо їх дістати", - підкреслив Романенко.

Відео дня

Росія, змінюючи "шахеди" на баражуючий боєприпас типу "Ланцет", хоче отримати можливість завдавати точних ударів по важливим для України рухомим об’єктам, в глибині території нашої країни.

"У "Ланцета" невелика дальність, вона сягає максимально 100 км і це при чіткому вказуванні з БПЛА розвідника. Дальність баражуючого "шахеду", за інформацією, понад 600 км. Тобто, він зможе залітати десь на 300 км в глибину території і баражувати якийсь час, поки його не знищать або поки він не відслідкує якусь ціль в глибині нашої території", - пояснив експерт. 

Він нагадав, що Україна має отримати літаки F-16. "Вони не будуть присунуті на 100-150 км. Будуть на глибині вразливих об’єктів, які ми вважаємо убезпеченими, що їх не дістануть ворожі розвідувальні дрони. А росіяни зараз хочуть перекрити цю зону. Вони втратили А-50, які могли на таку глибину працювати і намагаються замінити на більш дешеві засоби", - зауважив Романенко.

Авіаесперт вважає, що Україна має декілька варіантів можливої протидії модернізованим ворожим "шахедам". "Перше, зараз знову відкрилося вікно можливостей зі США, а вони обіцяли нам надати значну кількість дешевих систем знищення "шахедів". "Шахедобійок", таких як Avenger, як Vampire, в них ракета коштує у вісім разів дешевше, ніж сам "шахед", - акцентував Романенко.

Другий варіант, Україна все ж таки отримала достатню кількість артилерійських систем, які поставляли і Чехія, і країни Балтії. "Для цих систем якраз висота 500 м не перешкода, вони і там дістануть "шахед". Також сподіваємося, що все ж таки ми отримаємо щось для наших систем FrankenSAM. Там теж дешеві ракети, які є у великій кількості у США, старі моделі, які мали йти на утилізацію. Їх нам просто передадуть, щоб не витрачати гроші своїх платників податків на утилізацію, а щоб ми застосували їх по росіянам", - резюмував експерт.

Модернізація "шахедів": що відомо

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що загарбники разом із китайськими компаніями працюють над перетворенням Shahed-136 на баражуючий припас по типу "Ланцета".

Аналітики Defense Express пояснювали, що "шахеди" використовують для ураження стаціонарних цілей, а баражуючі боеприпаси - для рухомих. 

Вас також можуть зацікавити новини: