Україні потрібні ракети ATACMS в касетному виконанні, вважає експерт / фото US Army

Українським захисникам вигідно отримати далекобійні ракети ATACMS від США з касетною бойовою частиною, вважає військовий експерт Олег Катков.

"Ми зацікавлені у тому, щоб отримати не просто ATACMS, а отримати їх у касетному виконанні, з касетною бойовою частиною", - заявив він.

За його словами, зокрема, ракети ATACMS у касетному виконанні з дальністю польоту 300 кілометрів дозволять ЗСУ загнати російську авіацію на далекі рубежі.

"Якщо їхні авіабази будуть перебувати під ударом, росіяни будуть змушені відвести авіацію на далекі рубежі. Це призведе до того, що кількість літаковилетів буде зменшена, ефективність їхньої авіації буде менше... Це величезний стратегічний процес, який можна реалізувати саме завдяки касетним ATACMS. Це досить масштабне завдання... тому мова йде про потребу в сотнях таких ракет", - сказав Катков.

Він додав, що, за розсекреченими даними Пентагону за 2007 рік, у США таких ракет було трохи менше 500, з 2003 року їх не виробляють.

"Це досить значна кількість, тим більше, що США відмовилися від касетних ATACMS і для них вже є заміна", - заявив експерт.

Він вважає, що з урахуванням всього цього, вказаний запас ракет можна розглядати як потенційний ресурс для передачі ЗСУ.

Ракети ATACMS для України - актуальне

Як заявляв днями радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк, про остаточне рішення передачі Україні ракет ATACMS можуть заявити тільки дві людини - президенти України і США Володимир Зеленський і Джо Байден.

Також повідомлялося, що в адміністрації Байдена близькі до передачі Україні ATACMS, озброєні касетними бомбами, а не однією боєголовкою.

Вас також можуть зацікавити новини: