БМПТ" Термінатор " / Міністерство оборони РФ

Армія РФ вже перекинула у район бойових дій один з останніх зразків своєї бронетехніки, який ще не був знищений або захоплений Збройними Силами України. Мова йде про бойову машину підтримки танків "Термінатор". Саме її помітили близько до передової поблизу Сєвєродонецька.

"Термінатор" для маркетингу

Як і абсолютна більшість "новітньої" зброї РФ "Термінатор" - розробка часів СРСР. Розробляти цю машину почали ще у 1980-х роках, а головною концепцією було створення машини, яка може маючи захищеність на рівні танка, мала б протипіхотне озброєння.

Така ідея прийшла на фоні досвіду боїв в Афганістані, де для супроводу колон у гірських районах використовувались зенітні установки на вантажівках або штатні ЗУ-23-4 "Шилка". Лише вони дозволяли ефективно боротися із засідками, бо кутів підйому гармат танків не вистачало для обстрілу противника, а потужності зброї БМП було замало.

Відео дня

Тому конструктори вирішили взяти базу танка та замінити його озброєння на швидкострільні автоматичні гармати. До розпаду Союзу машину зробити не встигли, а до реальних робіт повернулись лише наприкінці 90-х і з метою створення машини на експорт, заради чого і дали "маркетингову" назву "Термінатор".

БМПТ" Термінатор " / Міністерство оборони РФ

Фактичний пошук навіть "нарису" машини тривав до 2006 року, в якому вона завершила державні випробування. За цей час остаточно й сформувалась роль машини на полі бою - безпосередня підтримка танків на полі бою в одному строю. Тобто "Термінатор" має виключну спеціалізацію зі знищення протитанкових засобів противника. 

Але, попри успішні випробування, армія РФ не взяла "Термінатор" на озброєння, а першу партію з 10 машин продали Казахстану. Лише у 2018 році знову оновлений "Термінатор" потрапив на дослідну-бойову експлуатацію в армію РФ.

І фактично залишається в ній досі, бо окрім виготовлення з десяток машин для одного з танкових батальйонів 90-ої танкової дивізії РФ з Чебаркуля Челябінської області - достовірних даних немає. Що звісно не заважає рашиським пропагандистам час від часу таскати "Термінаторів" по парадах та розповідати про виключну "аналовнетность".

БМПТ" Термінатор " / Міністерство оборони РФ

Можливості БПМТ "Термінатор"

Поки весь реальний бойовий досвід використання БМПТ "Термінатор" зводиться до Сирії, де, звісно, він отримав лише схвальні відгуки. Ті ж самі схвальні, як і безліч іншої техніки армії РФ, яку успішно знищують ЗСУ в умовах реальних бойових дій високої інтенсивності.

На "папері" та у зовні "Термінатор" дійсно виглядає загрозливо. База танка Т-90 на якому встановлено спарена 30-мм автоматична гармата, курсовий кулемет, два 30-мм автоматичних гранатомета, а також чотири протитанкових ракети "Атака-Т".

Керування озброєнням об’єднано в автоматичну систему управління вогнем "Рамка", який поєднує панорамний приціл командира з лазерним далекоміром, а також приціл навідника, який має оптичний та тепловізійний канал, а також здатний керувати протитанковими ракетами.  

БМПТ" Термінатор " / Міністерство оборони РФ

Водночас далеко не завжди те, що добре виглядає на папері має реальну бойову ефективність. І сама машина різко піддавалась критиці навіть серед російської військової експертної спільноти.

Справа в тому, що фактичне керування озброєнням здійснюють три окремі людини. Два бійці мають вести вогонь з автоматичних гранатометів, а навідник з 30-мм гармат або протитанковими ракетами. Кожен з них має приціли з вузьким полем зору, а командир за панорамою має одночасно видавати вказівки на три вогневих засоби, вести огляд, комунікувати з підрозділами та вказувати куди їхати.

Цікаво, що історія озброєння вже проходила у 30-х роках такий період з багатобаштовими танками. Коли на "папері" танк з трьома або навіть п'ятьма баштами мав проривати оборону поливаючи ворога вогнем. На практиці ж виявилось, що реальна бойова ефективність цієї концепції дорівнює нулю, бо командир банально не встигає керувати екіпажем.

Характеристики БМПТ "Термиантор"

  • Базове шасі: Т-90
  • Вага: 48 т
  • Потужність двигуна: 1000 к. с.
  • Екіпаж: 5 осіб

Озброєння БМПТ "Термиантор":

  • 2х35-мм автоматична гармата
  • 2х30-мм автоматичні гранатомети
  • 4хПТКР "Атака-Т"
  • 7,62 кулемет