Микола Мельник розповів про ситуацію на Авдіївському коксохімічному заводі / фото з телеграм-каналу Ганни Маляр

Авдіївський коксохімічний завод повністю перебуває під контролем українських військ. Про це заявив офіцер ЗСУ, експерт аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник. 

Як він зазначив в коментарі "Українському радіо", окупанти намагалися підвести під коксохім танки, проте там спрацювали бійці ССО, і техніка противника залишилася в полі.

"Тобто за рахунок великої кількості протитанкових засобів і все ж таки артилерії, яка в нас є, ворог дійсно втрачає дуже багато техніки. За рахунок того, що в українців це є, росіяни не можуть використати свою техніку на всю потужність. Тобто, за великим рахунком, вона перетворилася на великі мішені. Стосовно піхоти у окупантів були шалені втрати із застосуванням підрозділів "Шторм-Z", їх дійсно не щадили. Але вони також зараз є в напівзнищеному стані. Тобто не треба думати, що "Шторм-Z" — це якась армія. Це 5-6 стрілецьких батальйонів. Вони без постійного поповнення не можуть втрачати таку велику кількість, яку втрачали під час боїв за Авдіївський укріпрайон, коли до 70 людей гинуло в битві при захопленні просто опорного пункту", – наголосив він. 

Відео дня

Офіцер ЗСУ зауважив, що до Авдіївського коксохіму росіяни не можуть підступитися вже третій тиждень.

"Так, вони перейшли через "залізку", вони закріпилися в посадці, але на цьому все закінчилося. По-перше, у коксохімі два тижні тому все ж таки призначили коменданта зі 110-ї бригади. Це дуже важливо, тому що на початку оборони там були кілька підрозділів. За таких умов координація відсутня. Тому що для того, щоб у тебе була одна координація, потрібна принаймні одна хвиля взаємодії по рації. Рації мають бути перепрошиті під одну хвилю, а у кожної бригади своя прошивка. Тому призначити відповідального — це вже пів справи", – пояснив Мельник.

Після призначення відповідальної особи, покращилася взаємодія між різними підрозділами. Офіцер стверджує, що коксохім перетворився "на окремий укріпрайон". Це стало можливим зокрема за рахунок залучення ССО та підрозділів, які мають у своєму складі велику кількість протитанкових засобів та артилерії.

"Тобто там сконцентрована увага кількох підрозділів, і тому росіяни там не мають кількісної переваги. Їм треба сконцентрувати на тому напрямку близько трьох тисяч піхотинців, щоб вони просто підійшли до того паркана. Для росіян це теж доволі складна ситуація. Знову ж таки, є варіант, як вони ще можуть спробувати підійти – це просто подавити нашу передню лінію, артилерію. Але для цього наші артилеристи ведуть активну, успішну контрбатарейну боротьбу із застосуванням іноді "хаймарсів". Тобто, коли ми не дотягуємося, не вистачає засобів, то вже засоби старшого командира, тобто головнокомандувача, втручаються і відновлюють паритет", – резюмував Мельник. 

Бої за Авдіївку: останні новини

Голова Авдіївської МВА Віталій Барабаш заявив, що в районі міста зараз дуже гаряче. Ворог намагається прорватися у промзону. За його словами, росіяни задіюють для штурмів дуже багато техніки та особового складу. 

У британській розвідці кажуть, що росіяни зазнають значних втрат, якщо вирішать штурмувати Авдіївський коксохімічний завод. Зазначається, що цей обʼєкт забезпечує Україну локалізованою оборонною перевагою.

Вас також можуть зацікавити новини: