Броньована машина Husky / Navistar Defense

Husky Tactical Support Vehicle - бронеавтомобіль, який Україні надає у якості допомоги Велика Британія. Це відносна нова розробка від компанії Navistar Defense, яка була представлена у 2006 році та базується на вантажному шасі International MXT від цієї ж компанії.

Саме ця машина взяла участь у конкурсі для армії США, але поступилась відомому Oshkosh M-ATV. Але у 2009 році модернізований варіант машини сподобався британським військовим, які замовили декількома партіями понад 300 Husky.

Можливості Husky

Husky є класичним бронеавтомобілем, MRAP, з колісною формулою 4х4, головна задача якого - захищати особовий склад від легкого стрілецького озброєння та мін.

Габарити машини складають 6,4 м у довжину, 2,5 м у висоту та 2,4 м у ширину. Він вміщує чотирьох-п’яти бійців, а через рівень бронювання його вага становить близько 7 тонн. Цікаво, що броня для Husky була розроблена відомою ізраїльською компанією Plasan Sasa. 

Враховуючи вагу машини, Husky оснащений 6-літровим двигуном MaxxForce, власної розробки Navistar, який забезпечує потужність у 340 к.с. та разом із трансмісією Allison 2500 SP дозволяє розвивати максимальну швидкість до 112 км/год.

Броньована машина Husky / Navistar Defense

Озброєння машини, зазвичай складається із 12,7-мм кулемета, але є можливість встановити автоматичний гранатомет. Враховуючи те, що це лише бронеавтомобіль для патрульних задач, то такого озброєння цілком вистачає. Зокрема, Husky саме у такій ролі активно використовувався британською армією в Афганістані.   

Особливості Husky

Відомо, що Husky випускається у трьох версіях: машини для патрулів, командно-штабної та санітарної машини, остання має заброньованого об'єму кузова. За задумом міноборони Великої Британії Husky має замінити у строю одразу три машини: RB44, Pinzgauer й Land Rover.

Але з Husky не стали робити уніфіковану машину і вона постачається до британської армії разом із ще одним доволі схожим за можливостями бронеавтомобілем Wolfhound, який виробляється, як у версії 4х4, так і 6х6. До речі, в Україну офіційний Лондон також відправив не тільки Husky, а й Wolfhound.

Броньована машина Wolfhound / British Army

Характеристики Husky

  • Екіпаж: 4-5 чоловік
  • Вага: 7000 кг
  • Потужність двигуна: 340 к. с.
  • Максимальна швидкість: 112 км / год

Вас також можуть зацікавити: