Росія влаштувала різню в Бучі / фото УНІАН, Сергій Ревера

13 різних країн порушили кримінальні провадження стосовно злочинів, які вчиняють російські військові на території України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це в ефірі телемарафону повідомив міністр юстиції України Денис Малюська.

"Це важливий меседж для росіян та їхніх військових, які воюють на території України, що їх будуть переслідувати в усьому світі. Вже 13 країн різних країн порушили кримінальні провадження стосовно злочинів, які вчиняють російські військові на території України. Такі кримінальні провадження мають універсальну юрисдикцію", – сказав він.

Відео дня

Окрім того, за словами міністра, відкрито кримінальне провадження в Гаазі та на території України. Нам буде простіше впіймати таких людей та винести їм вирок.

Також, за словами Малюськи, є ще цивільний комплекс справ щодо стягнення компенсації, спільні арбітражі про захист інвестицій. Матеріали для цих судів станом на зараз збирають різні фахівці - в кожному конкретному випадку це можуть бути різні кейси. Зараз - це спільна слідча група – українські спеціалісти й представники іноземних країн, наприклад, таких як Польша та Литва.

Малюська зазначив, що прокурор Міжнародного суду в Гаазі теж надішле певну кількість людей до України для збору доказів проти російських військових. Доказами можуть бути дані супутників, дані, які знаходяться у відкритому доступі та дані, отримані шляхом приєднання до спільної слідчої групи. Важливу для розслідування злочинів роль відіграє така міжнародна організація, як Євроюст, створена для координації органів, які розслідують міжнародні порушення.

За словами міністра, сьогодні на засіданні уряду погодили і подали до ВР законопроект, який регулює співпрацю України з Міжнародним кримінальним судом для притягнення російських військових до відповідальності. 

Раніше у Держдепі США заявили, що Росія "проводить кампанію з терору" в Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: