На початку бійці ТрО мало були схожі на справжніх військових / фото УНІАН

Боєць Сил ТрО Євген "Лев" Полонський заявив, що був ухилянтом з 2014 року. Він вважав, що війна його не стосується і ігнорував сам факт її початку. Однак все змінилось у 2022 році.

"Я принципово не хотів йти служити, когось захищати. Я мав інші пріоритети на життя: родина, двоє дітей, собака і морська свинка, заробіток та відпочинок. Так і жив, працював директором з продажу у великій комерційній фірмі, продавав автомобільні шини. 24 лютого 2022 року все змінилося, москалі прийшли під Київ, по суті – до мене додому, тому довелося одразу брати зброю в руки. Той день я добре пам'ятаю. Десь о 5-ій зателефонував брат, сказав, що війна і на роботу можна не йти. Я повернувся на інший бік і ліг спати далі. Але за годину дійшло розуміння – війна справжня, стало страшно за сім'ю", - розповів він "Українській правді".

За його словами, спочатку він вивіз батьків, дружину та дітей із міста, оскільки думав, що вони пересидять все на дачі. Однак це була помилка, бо будинок розташований за Броварами, звідки російські війська наступали на Київ.

Відео дня

"За кілька днів там вже велися бойові дії, над дачею літали снаряди. Довелося організовувати рятувальну операцію, повертати їх назад. Ми тоді з побратимами, як дурники, поїхали в сторону російських танків з автоматами. Зараз вже розумію, що тоді дуже пощастило повернутися живими", - згадує боєць.

Полонський зазначив, що його військовий шлях почався в теробороні київської Троєщини. Він пішов до захисників, які стояли майже біля його дому, й дізнався, що його батько записався до ТрО ще днем раніше.

"Зі своєю людиною в батальйон було легше потрапити.Там мені придумали і позивний – "Лев". У мене таке захворювання – апное (часті зупинки дихання під час сну, - УНІАН), коли я сплю, то гучно хроплю. І якось прийшов побратим вранці, нахилився наді мною і каже: "Оце ти лев!". Так позивний і причепився. Тоді ми вважали, що готові до всього, що будемо вести якусь партизанську війну. Але зараз вже розумієш, що ми були чимось схожим на якесь ОЗУ (організоване злочинне угруповання – УП)", - каже боєць.

Він додав, що всі там були далеко не військові, а просто багато знервованих людей зі зброєю, з яких тільки починали створювати щось схоже на військо. Попри це, всі були налаштовані дуже рішуче і ніхто не думав тікати чи відступати.

"Ще мене тоді вразило оточення в батальйоні. Ти сидиш і їсиш кашу, а поруч сидить мільйонер, їсть таку ж саму кашу, як ти, з таким самим автоматом, як у тебе! Вразила рівність людей. Всі залишили свої справи і взяли до рук зброю! Там не було якоїсь класової нерівності – всі були рівні", - згадує "Лев".

Війна в Україні - ухилення від мобілізації

Як пише The Economist, тисячі українських чоловіків призовного віку, яким заборонено легально залишати свою країну, намагаються нелегально перебратися через кордон. Контрабандист розповів журналістам, що на Великдень допоміг переправити групу з 96 українців до Румунії за один день. Це був досить високий показник, оскільки, за його словами, зазвичай переправляють 30-40 осіб на день.

За даними влади Румунії, від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну близько 11 тисяч українських чоловіків нелегально перейшли кордон із Румунією.

На думку учасника російсько-української війни Олексія Гетьмана, кількість ухилянтів, які не хочуть служити в Збройних силах України, не більша, ніж в інших країнах.

Вас також можуть зацікавити новини: