Гранатомет Carl Gustaf / US Army

Гранатомети Carl Gustaf входили в одні з перших пакетів допомоги від країн НАТО для Збройних Сил України. І наші бійці гідно оцінили можливості цієї зброї, спалили з неї не один десятків танків та інших бронемашин армії РФ. Зокрема і найновіший серійний танк РФ - Т-90М "Прорив".

Гранатомет Carl Gustaf

Carl Gustaf - шведський багаторазовий гранатомет, який був розроблений ще у 1946 році. Але жахатися цього не потрібно, бо чотири глобальні модернізації самої "труби", а також постійне оновлення найголовнішої складової гранатомета - боєприпасу, роблять його одним з найефективніших у світі.

Свідченням реальних бойових можливостей Carl Gustaf є те, що це фактично бестселер на ринку озброєння, який використовується у понад 40 країнах світу, включно з тим, які точно можуть дозволити собі найкраще озброєння у світі. Зокрема це США, Ізраїль та Японія - країни, які точно не економлять на своїх арміях.

Причини такої популярності Carl Gustaf доволі прості - висока бойова ефективність. Вона є наслідком поєднання високої точності, швидкості гранати, її бойових можливостей, а також високого практичного темпу стрільби.

Останнє пов’язано з тим, що цей гранатомет має казенне заряджання, а розрахунок складається з двох осіб. Стрілець займається лише тим, що веде вогонь та не втрачає ціль з поля зору, поки інший боєць перезаряджає зброю. На практиці робота декількох гранатометів виглядає наступним чином:

Фактично цей 84-мм гранатомет є кишеньковою артилерію, а не тільки протитанковим засобом. За час його існування під Carl Gustaf було розроблено безліч різноманітних за призначенням та можливостями реактивних гранат: осколково-фугасні, включно з повітряним підривом, термобаричний, для знищення фортифікаційних укріплень, кумулятивний звичайний та з тандемною бойовою частиною, а також димовий та освітлювальний. 

Особливості Carl Gustaf

Перша і доволі неочевидна відмінність гранатомета Carl Gustaf в тому, що він нарізний, на противагу багатьом іншим системам, в яких граната закручуються хвостовим оперенням.

Також у гранат Carl Gustaf дуже велика швидкість - 230-255 м/с, що вдвічі перевищує швидкість гранат для РПГ-7. Це дає вкрай важливу перевагу, бо це значно спрощує прицілювання.

Але шведський гранатомет також має свої певні недоліки, головним з яких є його вага, з якою боролись весь час існування Carl Gustaf та змогли побороти лише у останній модернізації. Зокрема найперша версія 1948 року важила цілих 16,3 кг, а M2 від 1964 року - 14 кг. Лише у 1991 році у версії M3 сталевий ствол був замінений на тонкостінний сталевий лейнер у склопластиковому кожусі, що дозволило зменшити вагу до 10 кг. Ще більш прийнятна вага у найновішій версії Carl Gustaf M4 - 6,8 кг, що досягнуто заміною сталевого лейнера на титановий.

Характеристики Carl Gustaf

  • Калібр: 84 мм
  • Вага: 10 кг (M3), 6,8 кг (M4)
  • Прицільна дальність: 400-500 м проти техніки, до 1000 м проти площадних цілей
  • Швидкість гранати: до 230-255 м / с