Грабський оцінив, чи є загроза нового наступу на Харківщину з боку РФ / Колаж УНІАН, фото facebook.com/GeneralStaff.ua, скріншот

Військовий експерт Сергій Грабський акцентує: може існувати загроза активізації бойових дій на Куп’янському напрямку, але загрози вторгнення на територію Харківської області з інших напрямків, зокрема безпосередньо з Бєлгорода, на сьогодні не існує.

Про це він сказав в ефірі телемарафону, відповідаючи на запитання щодо нещодавніх заяв у західних засобах масової інформації про те, що Харківська область у січні начебто може стати новим гарячим епіцентром війни.

"Якщо говорити про Харківщину, то вона давно вже стала епіцентром серйозних бойових дій. І ми говоримо про дії в районі Куп’янська, тому що це є Харківська область. Тому, якщо говорити про переклад тієї інформації, яка звучала, то йдеться про поновлення бойових дій саме на Куп’янському напрямку", - зауважив Грабський.

Говорячи про сам Харків, експерт зауважив, що місто та населені пункти на території області перебувають практично під постійними обстрілами ворога. А українські війська завдають ударів у відповідь, намагаючись створити свою буферну зону.

"Ми можемо говорити про те, що може існувати загроза активізації саме бойових дій на Куп’янському напрямку. А дійсно загрози вторгнення на територію Харківської області з інших напрямків, зокрема безпосередньо з Бєлгорода, не існує на сьогоднішній день. Але це не означає, що така загроза не може бути створена", - наголосив Грабський.

Він зауважив, що Росія "має можливості розгортання додаткових угруповань військ, з часом". "Але, скажімо так, на найближчі 3-6 місяців такої загрози не передбачається", - додав експерт.

Також на запитання щодо того, чи провалився зимовий наступ росіян, Грабський зауважив, що не минуло навіть половини зими, тож робити такі заяви - передчасно.

Військове командування відвідало ЗСУ в районі Куп’янська

9 січня Міністерство оборони України поінформувало, що міністр оборони України Рустем Умєров разом з Головнокомандувачем Збройних сил України генералом Валерієм Залужним та начальником Генерального штабу ЗСУ генерал-лейтенантом Сергієм Шапталою відвідали позиції Сил оборони в районі Куп’янська.

Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" генерал-полковник Олександр Сирський ознайомив їх із ситуацією довкола Куп’янська, де українські воїни відбивають постійні спроби ворога атакувати.

У повідомленні МОУ наголошується, що успіхів у російських окупантів на цьому напрямку немає. "Мав честь зустрітися з командирами підрозділів, які воюють на цьому напрямку зараз. Доповіли про ситуацію, поточні виклики. Рішення будуть ухвалені найближчим часом - ворогу не сподобається", - наголосив Умєров.

Вас також можуть зацікавити новини: