Триває російсько-українська війна / facebook.com/UkrainianLandForces

Військовий оглядач Олександр Коваленко поділився своєю версією, що пояснює, чому активна фаза контрнаступу ЗСУ досі не почалася.

Коваленко зізнався, що чекав початку помітного просування українських військ на кінець 2022 року. Проте є "певні об'єктивні причини", чому командування не поспішає до початку активної фази.

"Зона бойових дій - це гігантська площа з постійно мінливою оперативною обстановкою, на яку впливає безліч факторів, про які багато хто навіть не підозрює", - пояснив Коваленко.

Відео дня

Можливо, вважає військовий оглядач, ЗСУ очікують формування підрозділів з повністю західних зразків техніки - і вже ними перейдуть у контрнаступ: "Можливо ця версія і має право на життя, але формування таких підрозділів може зайняти до двох місяців, а можливо і трьох. Точно складно сказати".

А ось що можна сказати з упевненістю, додав Коваленко, "то це те, що у росіян продовжує знижуватися інтенсивність застосування артилерії":

"Так, до кінця січня 2023 середній показник пострілів на добу у артилерії росіян становить 15 тисяч. Так, періодично фіксуються добові сплески до 20-25 тисяч, але потім різко йде провал, часом до 10 тис/добу. І це при тому, що з листопада на грудень 20 тисяч пострілів на добу у рів були нормою", - написав він.

Отже, ЗС РФ можуть концентрувати інтенсивний артилерійський вогонь по обмежених ділянках і обмежені проміжки часу: "Наприклад, в районі Бахмута або Авдіївки. В районі Вугледара через брак арти і БК в пропорційній кількості Рів знову провалили наступ".

Оглядач прогнозує, що за кілька місяців постріли артилерії ворога скоротяться до 10 тисяч на добу. Противнику буде все складніше накривати вогнем навіть обмежені ділянки лінії фронту.

"Чим нижчий потенціал російської артилерії, тим успішніший контрнаступ ЗСУ і менші втрати, як в особовому складі, так і техніці. Фактично, штурмові БТГр на західній техніці проривають лінії оборони ворога, який не може ефективно вести оборону...",- розповів Коваленко

Коваленко підкреслив, що контрнаступ ЗСУ триває щодня і щогодини: "І його суть - у виснаженні ворога, що і відбувається просто зараз".

Війна в Україні - актуальні дані

Після захоплення Соледара російські війська намагаються виснажити українську оборону і в одному з місць прорватися, щоб рухатись далі і досягнути більш значних результатів.

ЗС РФ наступає на Вугледарському, Бахмутському та Авдіївському напрямках. За словами журналіста Юрія Бутусова, окупація Вугледара ворогом відтіснить українські сили від Кримського "коридору" і укріпить оборону противника.

На думку Інституту вивчення війни, ЗСУ відновили контрнаступ під Кремінною та у Запорізькій області.

Вас також можуть зацікавити новини: