Експерт оцінив важливість знищення російського ДРЛО / фото wikipedia.org

Внаслідок загадкової атаки на аеродром "Мачулищі" поблизу Мінська знищено дуже дорогий літак Путіна. Це значно допоможе українській ППО.

Як зазначив в інтерв'ю OBOZREVATEL ветеран російсько-української війни, майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман, знищено російський ДРЛО А-50, а також снігоприбиральну техніку. Ця "пташка" була чи не найдорожчою в авіапарку російської армії.

"Зруйнована снігоприбиральна техніка ніяк не допоможе в нашій обороні, але зруйнований літак А-50 – дуже допоможе нашим ППО. Це літак дальньої радіолокаційної розвідки, який піднімався і не заходив в зону ураження наших засобів протиповітряної оборони, але визначав місця, де знаходяться наші ЗРК, радіолокаційні комплекси. Це дуже дорогий літак. Він виглядає досить незвично. Зверху на ньому прикріплена тарілка, яка фіксує електромагнітне випромінювання з наших радіолокаційних станцій, щоб знайти їхні координати. Цей літак міг давати координати крилатим ракетам і російським літакам, щоб ті оминали найбільш щільні ділянки нашої ППО", - зазначив Гетьман.

Відео дня

Він зауважив, що наразі не афішується, якими саме засобами була здійснена ця атака. На його переконання, це могла бути диверсійна акція, чи повітряна атака. Однак офіцер нагадав, що влітку партнери по НАТО застерігали Україну від будь-яких атак за її межами території України задля уникнення ескалації.

"Але більшої ескалації бути вже не може. Міністр оборони Великої Британії сказав, що на лінії оборони перебуває 97% російської армії. Тому ми маємо повне право, згідно з усіма міжнародними нормативними документами, атакувати ті об’єкти, з яких здійснюються атаки на нашу країну, незалежно від того, де саме вони розташовані – на тимчасово окупованих територіях, в Росії чи в Білорусі. Це військові об’єкти, з яких нас атакують, тому ми маємо право їх нищити. Точніше, це не просто наше право – це наш обов’язок", - зазначив експерт.

Знищення ДРЛО на аеродромі "Мачулищі"

26 лютого в Білорусі на аеродромі "Мачулищі" пролунали вибухи. У результаті атаки пошкодження отримав російський літак ДРЛО А-50У. Борт не здатний піднятися в небо, а до його підриву можуть бути причетні білоруські партизани.

Цей літак прилетів до Білорусі 3 січня 2023 року. За 54 дні борт зробив 12 вильотів. Останній його приліт на білоруську територію був 24 лютого. Один такий літак обслуговує 19 осіб - 5 льотного, 11 радіо та 3 інженерно-технічного персоналу. Вартість такого становить $330 млн.

Військовий оглядач Олександр Коваленко, пошкоджений літак А-50У був унікальним для армії РФ, і щоб якось компенсувати цю втрату, Росії знадобиться кілька років.

Вас також можуть зацікавити новини: