Експерт пояснив, чи можуть ЗСУ відійти з Бахмута до найближчих висот / УНІАН

Колишній радник глави Офісу президента Олексій Арестович пояснив, чому ЗСУ досі утримують Бахмут (Донецька область) й не виходять за межі міста, ближче до інших висот. 

Про важливість утримання міста Арестович розповів в ефірі з російською журналісткою Юлією Латиніною. Він уточнив, що можливий відхід ЗСУ з Бахмута може супроводжуватися певними ризиками, адже якість тих висот, на яких можуть розташуватися військові - під питанням. 

"Проблема Бахмута в тому, що щойно його візьмуть, росіяни не підуть далі на Часів Яр або Костянтинівку, вони будуть зрізати на Сіверськ. Зараз найсильніше угруповання військ РФ не під Бахмутом, а на Лиманському напрямку... Вони хочуть зрізати виступ на Сєвєродонецьк-Личанськ, але їх розділяє Сіверський Донець. Вони хочуть за сходяться напрямками закрити це кільце і вирівняти фронт по Бахмуту", - вказав Арестович. 

Також він пояснив, що зараз під Бахмутом скорочується остання військова сила російської "військової тусовки": "Поки співвідношення 1:6 або 1:7, як воно там. Бахмут обороняти вигідно, тому що місто обороняти в цілому вигідно. Там росіяни зазнають колосальних втрат", - вказав він. 

При цьому в "м'ясорубку" на цьому напрямку йдуть вже не зеки й алкоголіки, а елітні професіонали групи "Вагнер". 

"Їх вже кинули на штурм, тому що зеки та інші змінні - закінчилися. Тепер гинуть професіонали, виховання яких - це роки й багато грошей", - вказав він. 

Армія РФ відновила активність під Бахмутом

Нагадаємо, що у своєму останньому звіті про події на українському фронті розвідка Міноборони Британії вказала на тривожні тенденції. Зокрема, армія РФ відновила активність у боях за Бахмут. Раніше фронт фактично "завмер" на цьому напрямку з кінця березня.

Також там повідомили, що ворогові вдалося захопити західний берег річки Бахмутка. Є ймовірність, що армія РФ може відрізати ключові шляхи постачання ЗСУ.

Два дні тому лідер України Володимир Зеленський вказав, що армія РФ все ще не взяла Бахмут під контроль, хоча сильно намагається. У разі загострення суточок, Київ прийме "правильні рішення", пообіцяв він.

Вас також можуть зацікавити новини: