Експерт про контрнаступ ЗСУ: Вересень і жовтень будуть вирішальними

Сезон дощів може значно вплинути на хід бойових дій, адже тоді буде важко використовувати танки та іншу важку броню. Перед українськими військами стоїть завдання здійснити основні операції, поки ґрунт сухий. 

Про це в інтерв’ю OBOZREVATEL заявив військовий експерт, полковник запасу Петро Черник. За його словами, західна техніка дуже важка - танк важить до 75 тон. Якщо ґрунт буде мокрим, танк рухатися не зможе. Це стосується і бойових машин піхоти – як західного зразка, які можуть важити до 30 тон, так і старих радянських зразків, які можуть важити у межах від 10 до 13 тон.

"Дощі однозначно будуть впливати. Тому завдання на відносно сухий період – в першу чергу, обвалити південний плацдарм, вийти на північне Приазов’я. Передумови для цього складаються. На мій погляд, вересень і жовтень будуть найвідповідальнішими місяцями у цій частині. Але ми маємо усвідомлювати, що противник б’ється на смерть і не здається. Вони прекрасно розуміють, що від теперішньої "лінії Суровікіна" аж до Перекопського перешийку більше укріплень немає. Тому запеклі бої ще триватимуть", - зазначив експерт.

Відео дня

При цьрму Черник сумнівається, що росіяни зможуть відіграти ситуацію на полі бою. В окупантів нема потенціалу для відігравання ситуації, як на початку вторгнення.

Експерт пояснив, що стан ґрунту важливий як для танків, що перебувають на озброєнні України, так і для танків окупантів. У цьому сенсі росіяни не мають переваги.

"Вони не мають жодної переваги. Тому що все, що важче за 10 тон, все одно грузне у вологому ґрунті. 10 тон само по собі – це вже важко. Всі трактори – по кілька тон. Усе, що важче за 10-15 тон – а російські і радянські танки важать 39-43 тони – усе рівно грузнуть. Отже, про жодну перевагу говорити не можна", - зазначив експерт.

Війна в Україні - останні новини

За даними ISW, бійці Збройних сил України після прориву першої лінії оборони російських окупантів у Запорізькій області розширюють пролом, який там утворився. Наразі Сили оборони перекидають більше техніки та особового складу в тактичні тили цієї ланки.

Згодом у Генштабі заявили, що Українські війська мають успіх у напрямку Новопрокопівки на південному фронті. За минулу добу Сили оборони України відправили у пекло 560 російських загарбників.

Вас також можуть зацікавити новини: