ЗСУ йдуть до Криму - експерти назвали найважливіші правила "виживання" для українців / фото ua.depositphotos.com

На тимчасово окупованій території українського Криму неспокійно: 20 березня місцева "влада" заявила про вибухи в Джанкої, а вже сьогодні в Сімферополі знову пролунали "хлопки". Це може свідчити про початок ранньої стадії контрнаступу з боку Збройних сил України.

Як поводитися під час приходу ЗСУ: яких правил "виживання" варто дотримуватися в період "бавовни" для російських військ, а які відкинути геть розповіли військові експерти Роман Світан та Олег Жданов у спільному ефірі з українською журналісткою Наталією Мосейчук. 

Як констатував Світан, місцеві росіяни вже розуміють, що їх єдиний подальший маршрут - це "чемодан-вокзал-Росія". При цьому українцям, які стали заручниками місцевої влади на півострові, не варто боятися можливої мобілізації.

"Не варто боятися мобілізації, оскільки мобілізованих нічим озброїти. Просто нічим. Їм не вистачає озброєння для тих, хто вже мобілізований. Сенс їм ще мобілізувати. У них ще 100 тисяч осіб "бовтаються" по полігонах Росії", - заявив він.

Також експерт порадив цивільним вже шукати для себе підвали та бомбосховища через загрозу ракетного удару й застосування БПЛА. Або використовувати правило "двох стін", але це менш ефективно, заявив Світан.

"Дуже важливо мирному населенню, як тільки оголошують про повітряну тривогу - відразу туди йти", - сказав він. 

Зі свого боку Олег Жданов додав, що важливо правильно зібрати й підготувати так звану "тривожну валізу". 

"Вона має стояти на самому видному місці: документи, гроші - в окремому пакеті або папці, щоб їх взяти з собою. Обов'язково сухий пайок, як мінімум, на три доби і вода. Він повинен складатися з продуктів, які не вимагають холодильних камер. Їжі тривалого зберігання. Не ігноруйте сигнали повітряної тривоги. Як тільки перший розрив - дітей і валізу в оберемок - і повний вперед в укриття. Війна - штука непередбачувана", - сказав він. 

Експерти відзначили, що ЗСУ та владі України дуже важливі життя людей, які знаходяться в Криму. Вони підкреслили, що більшість українців вже зіткнулася з шоком та дискомфортом через постійні повітряні тривоги та загрозу смерті, на жаль, тепер цей досвід доведеться пережити й українцям в Криму. Від їх розсудливості також залежить те, наскільки ефективно армія України зможе там діяти, кажуть експерти.

Крим напередодні звільнення - останні хвилювання

Нагадаємо, що 20 березня місцева "влада" повідомила про вибухи у Джанкої. Повідомлялося, що місто атакували українські БПЛА. Після цього у влади РФ почалася справжня паніка, яку лише "підживив" сьогоднішній інцидент.

Вранці "губернатор" Сімферополя заявив, що морські дрони ЗСУ здійснили спробу знищити кораблі російського флоту, які знаходяться на одній з баз півострова. Повідомлялося, що силам РФ нібито вдалося збити три дрони і пошкоджень немає.

Пізніше в ефірах місцевих радіостанцій стали звучати повідомлення про те, що робити в разі евакуації з Криму

Вас також можуть зацікавити новини: