Україна чекає на західні винищувачі та далекобійні ракети / колаж УНІАН, фото REUTERS, скріншот

Якби ЗСУ отримали 180 винищувачів F-16 з ракетно-бомбовими запасами і 1500 ракет ATACMS, то легко б вийшли на північне Приазов'я і до кордонів, які були до широкомасштабного вторгнення Росії 22 лютого 2022 року. Таку думку висловив військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Петро Черник, передає "Фокус".

За його словами, у США достатньо сучасного озброєння: тих же F-16 випущено 4 500 штук, у робочому стані - понад 3 тисячі, а ракет ATACMS на складах - до 4 000 штук.

Зазначається, що головна проблема, через яку Захід стримується в постачанні зброї, - у ядерному шантажі Путіна.

Відео дня

"Ніхто не знає, коли він блефує, а коли на межі прийняття рішення.... Коли людина загнана в кут, а поразка в Україні так і буде виглядати, Путін опиниться на межі знищення і ядерна кнопка - єдиний гарант його виживання", - припустив Черник.

Другим моментом, на думку експерта, є те, що в разі перемоги України, Росія розпадеться з 90% ймовірністю:

"З'являється проблема Сибіру - 13 мільйонів квадратних кілометрів територій, де зосереджено 40% усіх світових ресурсів нафти, газу, золота, лісу, кольорових металів, коштовного каміння та іншого. Китай побореться за своє", - упевнений Черник.

Третім фактором стримування Заходу від поставок Україні необхідної кількості зброї експерт назвав неконтрольоване розосередження тактичної ядерної зброї по Росії.

F-16 для України - актуальне

Днями речник Повітряних сил Збройних сил України Ілля Євлаш повідомив, що дві групи українських пілотів уже безпосередньо відточують свої навички на сучасних винищувачах F-16.

Видання Politico з посиланням на високопоставленого офіцера Головного управління розвідки Міноборони повідомило, що Україна отримує більшість західної зброї невчасно. Наприклад, винищувачі F-16 зараз не настільки потрібні, як ще рік тому:

"Кожна зброя має свій правильний час. F-16 були потрібні у 2023 році. Вони не підійдуть для 2024 року".

Вас також можуть зацікавити новини: