Україна чекає від партнерів винищувачі F-16 / фото US Air Force

Джерела повідомляють, що Нідерланди, швидше за все, направлять в Україну американські винищувачі F-16 після навчання пілотів.

Як передає Bloomberg з посиланням на джерела, знайомі з цим питанням, уряд Нідерландів вже вивчає і обговорює зі своїми союзниками можливі плани розгортання інфраструктури. Зазначається, що попри на готовність уряду Нідерландів допомогти посилити українську ППО "якомога швидше", підготовка пілотів, розгортання і логістика можуть зайняти багато місяців.

Відомо, у Нідерландів на озброєнні є 42 винищувачі F-16, 24 з яких в даний час використовуються і не можуть бути відправлені в Україну до середини 2024 року. Десять з 18 інших літаків повинні були бути продані Draken International, проте уряд відклав передачу літаків кілька місяців тому без пояснення причин.

Відео дня

Передбачається, що Україна може отримати F-16 від Нідерландів з числа тих, які виставлені на продаж або знаходяться в експлуатації, але вже у наступному році, в залежності від графіка навчання пілотів.

Винищувачі F-16 для України - актуальні новини

Нагадаємо, Міністр оборони Сполучених Штатів Америки Ллойд Остін заявив, що Данія і Нідерланди очолять європейську коаліцію з підготовки українських пілотів з управління винищувачами четвертого покоління F-16.

Також він оголосив, що навчання українських пілотів на літаках четвертого покоління західного виробництва почнеться в найближчі тижні.

За даними Foreign Policy, Великобританія стане першою країною, яка почне навчання українських військових на західних винищувачах F-16.

Вас також можуть зацікавити новини: