ЗСУ вже розпочали звільнення Луганської області / фото Сергій Гайдай

Відновити відносини з мешканцями Луганська та інших міст, які з 2014 року під російською окупацією буде дуже складно. Для того, щоб на 100% все було добре, потрібно сорок років, як по Біблії, - переродження двох поколінь.

Про це заявив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай в інтерв'ю УНІАН

"Це складне, звичайно, питання. І це важка буде історія відновлення відносин. У короткій перспективі, зрозуміло, немає сорока років, і треба зробити кілька кроків", - упевнений Гайдай.

  • Перший - однозначно потрібно зробити те, що не було зроблено з 2014 року – повністю закрити всі телеканали і радіоканали, які ведуть мовлення з території Росії, пропаганду повністю вимкнути.
  • Друге - не повторювати 2014 рік ще й у плані роботи з колаборантами. Всі колаборанти, всі помічники їх і помічники окупаційної влади, всі керівники, які добровільно пішли на співпрацю, всі повинні понести відповідальність, причому максимальну, щоб не кортіло не те, що комусь сусідам або дітям, щоб навіть онукам їх на думку таке не спадало.

"І ніяких взагалі помилувань в цьому плані. У нас демократична держава, розстріли у нас заборонені, але максимальні терміни до довічного – абсолютно можлива історія. Це черговий момент", - наголосив Гайдай.

  • Третє - це асиміляція. Потрібно розробляти програми, потрібно доплачувати вчителям і лікарям, які будуть приїжджати з інших регіонів України.

"Повністю проукраїнських, патріотів, які будуть з певною індексацією зарплати, щоб був стимул людям кидати свої будинки і приїжджати в Луганську область, щоб таким чином відбувалася асиміляція. Розміщувати підрозділи Національної гвардії, військові бригади, які будуть приїжджати зі своїми сім'ями, діти будуть ходити в однакові школи, в однакові садки, і таким чином ми швидше зробимо асиміляцію, але все одно ми це не зробимо ні за півроку, ні за рік, ні за два", - попереджає Гайдай.

Він навів приклад: 13-14-річні підлітки, які у 2014 році потрапили і залишилися в окупації, тому що батьки ухвалили рішення залишитися, тому що різні у всіх історії, через сім років співробітники СБУ ловили диверсійні групи, в яких були хлопці по 21-22 роки.

"Тобто за сім років їм настільки промили мізки, що вони вже прийшли вбивати нас в Луганській області", - поділився Гайдай.

Раніше військовий експерт Олег Жданов розповів, як ЗСУ звільнятимуть Донецьк і як має відбуватися "зачистка" Донбасу. Жданов вважає, що потрібно вчинити з досвіду міжнародного права: на цих територіях створити тимчасові комісії, які будуть виконувати роль місцевих рад.

Ситуація на Донбасі: головне

Українські захисники почали звільняти Луганську область. 

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив, що в Лимані Донецької області українські військові вже підняли державний прапор, але там ще йдуть бойові дії. Вдень 2 жовтня глава держави заявив, що Лиман повністю зачищений від російських військ.

На думку глави Луганської ОВВА Сергія Гайдая, після Лиману ВСУ звільнять Кремінну. А далі війська можуть рушити в бік "трикутника" міст Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне.

Вас також можуть зацікавити новини: