У Херсоні люди регулярно виходять на мітинги проти окупації / фото REUTERS

Херсон тимчасово окупований російськими військами, там РФ хоче провести псевдореферендум щодо створення так званої "ХНР".

Слідкуйте за онлайн-трансляцією УНІАН щодо ситуації в Херсоні та області станом на 29.04.2022:

21:45 Окупаційний гауляйтер Сальдо обіцяє роздати пенсії у рублях у неіснуючих районах На тимчасово окупованих територіях Херсона "влада" почала виплачувати пенсії у рублях. Цей процес, за словами керівника тимчасової військово-цивільної адміністрації області Володимира Сальдо, організовано у Вінницькому та Новотроїцькому районах. Але ні Вінницького, ні Новотроїцького районів на Херсонщині просто не існує. Новотроїцький район було ліквідовано два роки тому. Зрадник Сальдо та росіяни про це не знали.

Відео дня
Що відбувається у Херсоні: хроніка війни у місті й області 29 квітня

20:45 Російські загарбники хочуть відрізати Херсонську область від української банківської системи Призначений російськими окупантами головою Херсонської області Володимир Сальдо на брифінгу заявив про плани відрізати регіон від банківської системи України. Загарбники прагнуть, щоб на Херсонщині працював російський "Міжнародний розрахунковий банк", який також функціонує в окупованих районах Донбасу.

Що відбувається у Херсоні: хроніка війни у місті й області 29 квітня

20:30 На території Нововоронцовської громади волонтери допомагають пенсіонерам та біженцям з окупованих територій. Для людей організовують доставку газу, щоденно готують безоплатні обіди, роздають продуктові набори.

19:36 У Киселівці тривають обстріли. "Внаслідок обстрілів пошкоджено будинки: сільради, амбулаторії, школи, дитячого садка, клубу, ферми, ТОВ "Оса". Пошкоджено від снарядів 36 житлових будинків, майно, автотранспорт. У Киселівці 5 людей отримали поранення, одна з них померла", – повідомили у сільраді.

Що відбувається у Херсоні: хроніка війни у місті й області 29 квітня

19:18 На Південнобузькому та Бессарабському напрямках військові РФ наявним комплектом сил намагаються вести бойові дії з метою покращення свого тактичного положення. Продовжують здійснювати перегрупування, нарощують систему вогневого ураження, вдосконалюють інженерне обладнання позицій - оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 18:00.

18:49 Миколаївці підтримують мешканців сусіднього Херсона, які змушені жити у російській окупації Багатьох пригнічує той факт, що поки що місту неможливо допомогти так швидко, як би цього хотілося всім. "Дуже багато хто підтримує херсонців. Дивляться, як їм, і кажуть, що нам набагато краще. Ми живемо у вільній Україні, а вони там під окупацією росіян. Усі хочуть допомогти. Пригнічує те, що ти не можеш допомогти швидко — прямо зараз, якось вирішити цю проблему. Там десятки тисяч наших співгромадян, які змушені жити під дулом автоматів, виконувати їхні накази та вказівки", - сказав Віталій Кім.

Що відбувається у Херсоні: хроніка війни у місті й області 29 квітня

18:22 Дефіцит пального в Україні ліквідують протягом тижня, заявила міністерка економіки Юлія Свириденко. Цей дефіцит виник через ворожі обстріли паливної інфраструктури України. Зокрема, знищений Кременчуцький нафтопереробний завод та низка великих нафтобаз. "Оператори ринку вже мають законтрактовані обсяги на території Західної Європи. І зараз ми вирішуємо питання їх завезення на територію України", – написала Свириденко. Очікується незначне подорожчання нафтопродуктів через складні маршрути доставки та використання кількох видів транспорту.

17:49 Волонтерська релігійна організація зі Швейцарії надаватиме гуманітарну допомогу Херсону. Сьогодні в Одесі між її представниками та Херсонською районною радою був підписаний меморандум, повідомив заступник голови райради Станіслав Трошин.

17:34 Херсонська державна морська академія тимчасово функціонуватиме в Одесі.

Що відбувається у Херсоні: хроніка війни у місті й області 29 квітня

16:49 Під Чорнобаївкою на Херсонщині сталася стрілянина між бурятами та чеченцями. Не поділили фронт і награбоване, — розвідка. Повідомляється, що участь в інциденті взяли по 50 осіб із кожного боку. Буряти образилися, що їх постійно женуть на передову, тоді як чеченці Кадира постійно перебувають у тилу. Ще одна причина – нерівномірність розподілу награбованого. Все найласка від мародерства отримують ті ж чеченці. Точна кількість поранених та загиблих наразі невідома.

Що відбувається у Херсоні: хроніка війни у місті й області 29 квітня

16:23 На території Станіславської та Кочубеївської громад після артилерійського обстрілу військових РФ загинули дві людини, зруйнована інфраструктура населених пунктів. Обласна прокуратура відкрила кримінальні провадження за фактами порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством.

16:13 На Херсонщині військові РФ готують чергову фейкову картинку для пропагандистського телебачення і намагаються загітувати ветеранів та дітей війни долучитися до святкування 9 травня - оперативне командування "Південь".

15:38 Усі працівники бюджетної сфери Чулаківки отримали заробітну плату у розмірі 2/3 від посадового окладу, повідомив голова громади Олександр Мусієнко. Пенсіонери та сім'ї з дітьми також отримали свої виплати, гарантовані державою.

15:12 СБУ опублікувала фото гауляйтера Херсона Служба безпеки України опублікувала занедбане фото гауляйтера Херсона Олександра Кобця. Також українська спецслужба повідомила, що Кобець – колишній мешканець Києва. Підозра за аналогічною статтею оголосили призначеному російськими окупантами "главі" Херсонської "обласної адміністрації" Володимиру Сальдо. Їм загрожує 15 років ув'язнення або довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

Що відбувається у Херсоні: хроніка війни у місті й області 29 квітня

13:36 У Мелітополі масово викрадають чоловіків призовного віку. Російські війська почали чинити незаконні затримання чоловіків на блокпостах і прямо на вулицях міста, – повідомив мер Мелітополя Іван Федоров. Він додав, що людей тримають у підвалі. Викрадених громадян можуть використовувати як обмінний фонд або як гарматне м'ясо під час війни в Україні.

13:24 Управління Служби безпеки України оголосило про підозру у держзраді чоловікам з Генічеська та Каховки, які з початку вторгнення Росії в Україну та під час тимчасової окупації погодились співпрацювати з військовими РФ.

13:01 Міністерство освіти та науки України 20 квітня видало наказ про переміщення Херсонського державного університету до Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, який розташований в Івано-Франківську. Згодом на спільному засідання вчених рад цих двох університетів було вироблено організаційні заходи стосовно роботи херсонського вишу в умовах переміщення. Як ці зміни вплинуть на діяльність ХДУ, на викладачів та студентів -  розповів перший проректор Херсонського державного університету Сергій Омельчук.

12:10 Миколаївські та херсонські вибухотехніки продовжують очищувати територію регіону від численних снарядів, мін, вибухових пасток, які залишили війська РФ. Повідомляє пресслужба Нацполіції. Протягом 28 квітня правоохоронці знешкодили 13 боєприпасів. Оператори спецлінії "102" за минулу добу прийняли 442 звернення.

Що відбувається у Херсоні: хроніка війни у місті й області 29 квітня

11:07 На в'їзді у Генічеськ на стелі з'явилась російська символіка.

Що відбувається у Херсоні: хроніка війни у місті й області 29 квітня

10:43 Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 29.04 орієнтовно склали:

Що відбувається у Херсоні: хроніка війни у місті й області 29 квітня

09:36  З'явилося відео підірваного залізничного мосту в Якимівці Мелітопольського району. Цим мостом російські окупанти постачали зброю та паливо з Криму.

09:24 Протягом минулої доби військові РФ продовжували вести бойові дії на зайнятому рубежі в Херсонщині та Миколаївщині, але ЗСУ не дали їм ні атакувати, ні просунутись далі. Натомість ефективним застосуванням ракетно-артилерійських ударів знищено 14 російських військових, броньована та автомобільна техніка, засоби артилерійсько-ракетного ураження - оперативне командування "Південь".

06:10: Ніч у тимчасово окупованому місті пройшла спокійно. Повідомлень про вибухи не надходило.

01:00: Протягом вечора надходили повідомлення, що в районах міста чути вибухи. Останні з них – о 22:50.

Нагадаємо, російські війська вранці 24 лютого почали повномасштабне вторгнення в Україну.

Спочатку противник скидав бомби на військові об'єкти, а потім атакував і мирне населення в низці населених пунктів. Деякі села та міста ворог тимчасово окупував.

Вас також можуть зацікавити новини: