HIMARS / US Army

Одним із найголовніших факторів успіху будь-яких активних дій проти ворога є можливість "працювати" по його "больових точках". І для цієї задачі найбільш ефективними в умовах сьогодення є далекобійні ракетні комплекси, яких Збройним Силам України відверто бракує.

Саме тому президент України Володимир Зеленський ще 13 квітня озвучив  прохання надати M142 HIMARS - американську універсальну ракетну систему, яка здатна виступати одночасно: реактивною системою залпового вогню та високоточним ракетним комплексом.

Водночас існує вірогідність того, що незабаром саме це озброєння посилить Збройні Сили України.

ATACMS та інші ракети для HIMARS

І, як відносно будь-якої іншої ракетної системи, головну роль грає саме ракети. А найціннішою для України буде далекобійна балістична ракета ATACMS, яка здатна бити на 270 км з точністю у лічені метри та знищувати цілі 227-кг бойовою частиною. Фактично це сучасній, значно точніший та далекобійний аналог радянської "Точки-У".

HIMARS / US Army

Зокрема балістичні ракети ATACMS можуть вирішити цілий перелік задач:

  • знищення військових аеродромів армії РФ, які зараз знаходяться поблизу кордонів з Україною та використовуються для авіаударів по українськім містам;
  • передових вертолітних майданчиків армії РФ, без яких ворог залишиться без безпосередньої повітряної підтримки;
  • штабів та вузлів зв’язку;
  • баз зберігання та матеріально-технічного забезпечення.

Якщо ця робота буде виконана, то життя для рашистів ускладниться у рази і далеко не факт, що вони взагалі зможуть організувати ефективні бойові наступальні дії.

Але бити кожен раз балістичним ATACMS може бути більш ніж затратно. Саме тому США розроблені високоточні ракети M30 з касетною головною частиною та M31 з фугасною бойовою частиною,які здатні бити на відстань до 70 км. Фактично це аналог української "Вільхи", але менш потужний.

Нарешті, найменш ефективний з точки зору отримання нових можливостей, це використання M142 HIMARS у ролі звичайної реактивної системи залпового вогню. В залежності від типу реактивного снаряда дальність може становити від 32 до понад 45 км.

Особливості HIMARS

M142 HIMARS створювався у 90-х, як мобільний та легкий аналог гусеничної пускової M270, вага якої у 25-тонн робили її не надто рухливою у оперативному плані. У свою чергу колісний HIMARS вже може швидко пересуватися автомобільними шляхами, а головне став авіатранспортабельним.

Звісно платою за це стало зменшення розміру "пакета" вдвічі. Якщо M270 міг запустити одразу дві балістичні ракети ATACMS або 12 реактивних снарядів, то HIMARS - одну та шість відповідно.

HIMARS / US Army

Також на HIMARS була встановлена сучасна система управління вогнем, інтегрована до автоматизованої системи управління військами. Разом із високоточними ракетами це перетворює HIMARS у один з найефективніших ракетних комплексів у світі. Тим паче, що саме для нього зараз у США створюється нова ракета - Precision Strike Missile з дальністю у 500 км. Але зараз вона, на жаль, лише проходить випробування.

Водночас справедливим буде питання щодо кількості M142 HIMARS та M270, які є у США. Відповідно до Military Balance 2021 мова йде про 375 одиниць HIMARS та 225 M270. Також відома і ціна за саму пускову HIMARS, яка коштує приблизно 5,6 млн доларів. Але реальна ціна значно більша, бо питання стоїть у кількості та типах ракетах.

Серед публічних даних, зокрема, контракт США з Румунією від 2017 року, за яким 54 пускові та понад 200 ракет, разом з усіма супутніми послугами, коштували 1,25 млрд доларів.      

Вас також можуть зацікавити: