Росія може отримати від Ірану ракети Zolfaghar і Fateh-110 / скріншот

Українські засоби протиповітряної оборони (ППО) мають розроблені алгоритми протидії іранським ракетам Fateh-110 і Zolfaghar, які може дістати Росія. При цьому балістичні Zolfaghar можуть збивати тільки ЗРК Patriot і SAMP/T, зазначив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

"Не виключено, що після отримання іранських ракет Росія буде застосовувати Fateh-110 у ближніх зонах, з найменшою концентрацією ППО, а Zolfaghar - по значно більшій площі тилової України, де немає засобів ППО, здатних перехоплювати дані ракети. Хоча експерименту заради можуть спробувати прорвати ешелоновану ППО Києва", - припустив експерт.

При цьому Коваленко акцентував, що дані ракети - не масовий продукт, їхня кількість обмежена і виробництво непорівнянне, наприклад, з виробництвом дронів-камікадзе, якими російські війська засипають Україну сотнями щомісяця.

Відео дня

"Крім того, дані ракети запускаються зі специфічних пускових установок (ПУ), які повинні будуть поставлятися у Росію разом з ракетами, а екіпажі для них проходити додаткову підготовку. І в умовах протидії цим ракетам, можливо, вигідніше і ефективніше буде знищувати саме ПУ, без наявності яких неможливо буде застосовувати і самі ракети", - вказав експерт.

Коваленко вважає, що в історії з можливою передачею Росії ракет Fateh-110 і Zolfaghar дуже багато змінних:

"Не зрозуміло, чому з 2022 року ця передача так і не була здійснена? Невже Росія не змогла запропонувати Ірану що-небудь натомість, крім грошей, що могло б зацікавити? Або ж власне виробництво Fateh-110 і Zolfaghar не настільки велике, що для задоволення потреб Росії, яка на початку 2022 року десятками на добу запускала ОТРК "Іскандер" по Україні, просто доведеться спустошити накопичений роками БК?".

Раніше повідомлялося, що в Інституті вивчення війни (ISW) зафіксували ознаки того, що Іран реально готовий до продажу Росії балістичних ракет Fateh-110 та Zolfaghar.

Вас також можуть зацікавити новини: