Коли війна в Україні зменшить оберти? / фото Міноборони України

Після першого місяця війни кремлівські фантазери заявили, що українська армія майже розгромлена. І ось минуло вже 5 місяців з початку вторгнення, а захисники України ведуть успішні бойові дії проти агресора.

Як розповів в ефірі проекту FreeДом військовий експерт Михайло Самусь, Україна зараз готує контрнаступальну операцію на півдні і стримує противника на Донбасі. 

"В результаті можна спрогнозувати, що з військової точки зору Росія вже не зможе досягти жодних не тільки стратегічних, а й оперативних цілей. Тактичні успіхи у них можуть бути, але вони будуть незначними. Українська армія зараз наближається до того рубежу, коли вона вже буде диктувати порядок денний на полі бою", - зазначив Самусь.

Журналісти зазначають, що за 150 днів російській армії вдалося захопити лише один обласний центр - Херсон. І то шляхом зраду місцевих колаборантів. На Сході наступальний потенціал Росії захлинається через брак ресурсів - як людських, так і технічних.

Росія будь-якими засобами намагається змусити Україну сісти за стіл переговорів, як у 2014 році. Щоб виграти час і нав'язати свої умови, але подібного шансу Україна Путіну вже не нададуть.

"Путін намагатиметься перетягнути конфлікт на наступний рік, спробує заморозити його. Тому що, очевидно, Росія щосили буде створювати енергетичну кризу для того, щоб у Німеччині настав економічний колапс, тому що економіка базується на енергетиці", - говорить Самусь.

Експерт прогнозує, що навесні наступного року настане той момент, коли Росія буде змушена йти з території України, в тому числі з Криму.

Самусь каже, що не буде якогось оголошення закінчення "спеціальної військової операції", просто бойові дії будуть поступово переноситься на територію Росії.

Нагадаємо, росіяни зосередилися на захопленні Донбасу. Хоча британська розвідка зауважує, що зараз противник веде маломасштабні наступи з "мінімальними" успіхами.

24 липня ворог здійснив обмежені наземні атаки на північний захід від Слов'янська, на схід від Сіверська і на південь від Бахмута, обмежені наземні атаки в Херсонській області.

Вас також можуть зацікавити новини: