Легендарний коригувальник Донеччини Артем Карякін розповів, як ледь не потрапив на гачок РФ через зраду дівчини / Колаж УНІАН, фото надано hromadske

У минулому легендарний коригувальник, отримавший відзнаку від Залужного, а наразі активна бойова одиниця військ України боєць Артем Карякін розповів про труднощі, які подолав у рідному Стаханові на Донеччині. 

Він майже 8 років вів підривну діяльність проти загарбника, взявшись за справу 17-річним юнаком. Артем анонімно передавав дані ЗСУ щодо переміщення військ РФ Донеччиною з 2014 року, але в певний момент його ледь не здала окупантам кохана дівчина, розповів військовий hromadske.

"Кохана дівчина - це більше, ніж друг. Хіба можна передбачити, що вона розкаже іншому своєму залицяльнику про твою найбільшу таємницю? А вона розказала", - пригадав Артем.

Відео дня

За словами бійця, його діяльність колишня розкрила одному з проросійських активістів. Він прийшов до Артема особисто зі звинуваченням, що той "ук**півський навідник" та пригрозив: 

"Якби я хотів, то мої пацани тебе б просто зарізали. Але мені цього не треба"

Тоді Артем зрозумів, що йому варто тікати, бо вже завтра до нього можуть завітати непрохані гості. Найскладніше було розповісти про план мамі, адже на той час вона хворіла, вказав військовий.

Врешті Артем просто видалив всі дані, які могли б розкрити росіянам його діяльність, і такий обман спрацював. "Наступного дня пішов на навчання. Вони подумали: раз не втік, значить, не навідник", - вказав він.

Після цього на серйозні стосунки з дівчатами хлопець не наважувався, адже не був певний, що подібна історія зради знову не станеться. Останні роки в окупації Артем провів наодинці, шифруючись від людей. Тому що здавалося, що усі навколо - вороги, пригадав він.

Після переїду до Києва у 2021 році (військовий добрався туди шляхом через  Росію) Артем в певний момент навіть отримав пропозицію стати "офіційним підпільником" із зарплатою. Але тоді він відмовився, побоюючись, що навіть у секретних структурах є російська агентура, яка могла б його здати. Військовий пригадує, що в столиці України відчував машини спиною - настільки він був натренований після досвіду, коли у рідному місті ФСБ РФ таким чином "пакувала" людей. Це дивувало українців, які не стикалися з подібними реаліями, вказав він.

Потім почалося повномасштабне вторгнення, тоді досвідчений коригувальник записався до ТРО, згодом доєднався до бойового підрозділу під Бахмутом. Офіційно своє обличчя українцям Артем наважився розкрити у 2023 році. На той час він як підпільно, так і офіційно 9 років воював з окупантами та встиг отримати нагороди від Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного і колишнього голови Міноборони України Олексія Рєзнікова.

За словами Артема, зараз українцям, які передають важливі дані про діяльність РФ на тимчасово окупованих територіях, важче, адже росіяни взяли ті землі під жорстокий контроль. Ворог перевіряє все, слідкує за людьми через камери, риється в їх телефонах, комп'ютерах, зазначив боєць.

"Я проводжу інструктаж для своїх інформаторів, передаю їм досвід, здобутий людьми, яких залякували, калічили, вбивали. Але передбачити всі загрози неможливо. Зараз українських патріотів на окупованому Донбасі вже не кидають у шурфи шахт. Їм дають великі терміни. Можна отримати й 25 років. Треба бути максимально обережним", - акцентував він.

Російський чиновник здав ЗСУ позиції окупантів

У листопаді 2023 року важливу інформацію щодо позицій армії РФ в Україні випадково здав ЗСУ російський чиновник. Він підставив окупантів під удар українських бійців на сході українських територій необережною публікацією у соціальних мережах.

Запам'ятався згаданим подвигом радник губернатора Орловської області Сергій Лежнєв, який 14 листопада показав у Telegram відео про розвантаження гуманітарних конвоїв в районі Кремінної. 

Вас також можуть зацікавити новини: