Лубінець зазначив, що під час перемовин обговорили необхідність відвідування колонії в Оленівці

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець розповів, про що говорив з омбудсменом Російської Федерації Тетяною Москальковою під час першої зустрічі, яка відбулася сьогодні під час обміну полоненими.

У Facebook він повідомив, що, зокрема, мова йшла про потребу активізувати репатріації військовополонених та звільнення цивільних заручників.

Лубінець зазначив, що під час перемовин обговорили необхідність відвідування колонії в Оленівці стороною України, Росії та, у разі потреби, за участі третьої сторони, напрацювання шляхів відвідування військовополонених, огляд місць їх утримання, як на території підконтрольній РФ, так і в Україні. Український омбудсмен зазначає, що йшлося про необхідність двосторонньої взаємодії у багатьох питаннях щодо цивільних осіб; надання змоги військовополоненим дзвонити до рідні; ретельні пошуки безвісти зниклих; об'єднання родин, коли діти та батьки опинилися на різних територіях; документів для біженців.

Відео дня

"По завершенню зустрічі, домовилися направити офіційні листи для реалізації обговорених завдань, що передбачають захист прав людей. Маю надію, що реалізація обговорених пропозицій, стане вагомим кроком для допомоги нашим громадянам", - написав Лубінець.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 17 жовтня, з російського полону звільнили 108 українських жінок. Серед них 37 жінок, евакуйованих з "Азовсталі", 11 офіцерів та 85 - рядових та сержантів.

Обмін полоненими - що відомо

За інформацією заступника міністра оборони України Ганни Маляр, станом на початок жовтня проведено 24 обміни, з російського полону повернуто 808 осіб

11 жовтня з полону було звільнено 32 наших воїна.

13 жовтня з російського полону звільнено ще 20 наших воїнів: 14 - воїнів ЗСУ, 4 бійців ТРО, один нацгвардієць та військовослужбовець ВМС.

Серед них є ті, що росіянами утримувалися в Оленівці, на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей.

Вас також можуть зацікавити новини: