Україна готується до удару по Кримському мосту. Зараз настав той момент, коли час має значення. І це потрібно прискорити настільки, наскільки є можливість. 

Оскільки Росія готується до збільшення інтенсивності бойових дій, відповідно, Кримський міст буде знову відігравати одну з важливих логістичних ролей для перекидання техніки, зброї, важкого озброєння, наприклад, з такого населеного пункту, як Ростов-на-Дону, звідки РФ везе живу силу, мобілізованих. Кримський міст буде відігравати також важливу роль з точки зору організації залізничного сполучення.

Відповідно, для того, щоб не дати російським військам розгортатися у бойові наступальні порядки, завадити їм здійснювати нормальну логістику, для зриву їхньої підготовки до нової великої наступальної операції, зараз особливо важливо вразити, знешкодити, вивести з ладу Кримський міст. 

Відео дня

Ті дії, які ми бачили в Джанкої, коли блискучим ударом було знищено засоби ППО ворога (С-400 – це дорога та вкрай важлива система ППО для Росії) - це може бути передвісником, підготовкою до того, що скоро Кримський міст впаде. Як повідомлялося, внаслідок цього удару по аеродрому, де базуються російські вертольоти Мі-8, Мі-25М, Мі-28 і Ка-52, було знищено чотири пускові установки ЗРК С-400, три радіолокаційні станції та апаратуру спостереження за повітряним простором "Фундамент-М".

Важливо, що необхідно повністю знешкодити Кримський міст, зробити так, аби на його відновлення знадобилося якомога більше часу

Для цього потрібно завдати комбінованого удару. Найкраще, якщо - і з повітря, і з моря.

Нещодавно стало відомо, що наші морські дрони "Sea Baby" можуть нести навантаження 1000 кілограмів. За вагою вибухової частини, це можна порівняти з більш ніж з двома ракетами. Такий комбінований удар - і з повітря, і з води - якщо і не знищить міст повністю, то щонайменше на тривалий час унеможливить його експлуатацію. 

Хтось говорить, що знищувати Кримський міст вже пізно, адже Росія будує на окупованій частині півдня України залізницю. Але ні. Бити по мосту не пізно. Росія хоч і почала будувати цю залізницю, але ще не закінчила. І зокрема через залізницю вкрай важливо пришвидшувати процес знищення мосту. Аби цей удар носив не лише символічний характер, а мав і практичні наслідки. Що стосується згаданої залізниці, з нею окремо будуть розбиратися. Існують способи, як завадити росіянам продовжити будівництво. 

Олександр Мусієнко, керівник Центру військово-правових досліджень