Україна направила значні ударні частини і резерви в локальні прориви / фото facebook.com/OperationalCommandSouth

Російська та українська армії беруть участь у грі кішки-мишки на 800-мильному фронті, оскільки кожна сторона намагається змусити іншу розгорнути цінні резерви і, таким чином, відкрити нові прогалини в лінії зіткнення.

"В анналах світової військової історії таке траплялося досить часто, коли вздовж протяжної межі виникали тупикові ситуації", - сказав Марк Войгер в інтерв'ю Newsweek. Він колишній спеціальний радник у справах Росії та Євразії тодішнього командувача армією США в Європі генерала Бена Ходжеса.

Поки Україна намагається прорватися на півдні Запорізької та південному сході Донецької областей, російські війська переходять у наступ на північному сході Луганська та Харкова. Війська Москви сподіваються відвернути увагу і ресурси від довгоочікуваного контрнаступу Києва на півдні і, можливо, навіть прорвати позиції українців і відбити місто Куп'янськ.

Відео дня

Там Україна була змушена розмістити цінні резерви, незважаючи на постійні спроби домогтися прориву на півдні.

Перед аналогічною дилемою стоять і російські командири. Повідомляється, що в останні місяці Москва перекинула деякі зі своїх найбільш досвідчених і добре оснащених підрозділів в Запорізьку і Донецьку області, маючи намір стримати очікуваний український контрнаступ.

Підхід Києва полягав у проведенні численних розвідувальних операцій, підкріплених постійним підривом російської артилерії і ресурсів постачання в тилу. Тепер з'ясовується, що Україна направила значні ударні частини і резерви в локальні прориви в районі Запорізького населеного пункту Роботине і Донецького села Урожайне.

Це змусило російське командування розосередити свої війська по лінії фронту. Триваючі українські десантні рейди через річку Дніпро також означають, що російські війська повинні утримувати позиції на східному березі річки, навіть незважаючи на те, що район був сильно затоплений і вважався непрохідним після руйнування нової Каховської греблі в червні.

Російські війська, відповідаючи на недавню українську операцію через Дніпро, відзначили, що навіть невеликий рейд відкрив значний пролом в їх обороні на східному березі.

Слід очікувати нових диверсійних і розвідувальних дій, оскільки Москва і Київ прагнуть прорвати відносно статичну лінію фронту, яка з наближенням зими загрожує ще більше зміцнитися.

"Якщо вони не можуть просунутися до своєї основної мети або основної області початкового завдання, вони будуть шукати в іншому місці", - сказав Войгер, старший науковий співробітник центру Європейського аналізу і професор американського університету в Києві.

Це справедливо для обох сторін, додав Войгер.

"Цілком логічно, що цього слід було очікувати, якщо не брати до уваги рішучого прориву, який, я думаю, був би надмірно оптимістичний з боку Заходу, який очікує такого прориву", - сказав він про зусилля України з просування вперед.

"Російському командуванню має сенс спробувати відвернути українців в іншому напрямку, щоб вони могли послабити цей тиск на свої сили на півдні", - додав Войгер.

Павло Лузін сказав, що відволікання або сковування противника має велике значення на полі бою. Він російський політичний аналітик і запрошений науковий співробітник Флетчерської школи права та дипломатії Університету Тафтса в Медфорді, штат Массачусетс. "Головна перевага в тому, що противник втрачає гнучкість і рухливість, втрачає простір для маневру", - сказав він.

Російська доктрина, додав Лузін, "диктує не потрапляти в таку ситуацію і не втрачати стратегічну ініціативу. Саме тому командири намагаються відновити ініціативу тактичними наступальними діями і застосуванням авіації, ракет і баражуючих боєприпасів типу "Шахед".

Війна в Україні-останні новини

Українські військові звільнили село Урожайне Донецької області і просунулися на південно-східному фронті в напрямку ключового портового міста – Маріуполя. Деокупації населеного пункту могли сприяти касетні боєприпаси.

Російський загарбники безуспішно намагалися наступати на українські позиції на шести напрямках лінії фронту. Про це йдеться в оперативній інформації Генерального штабу ЗСУ. "Протягом доби сталося 24 бойових зіткнення", - сказано у зведенні.

Зокрема, на Куп'янському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Синьківка Харківської області.