Кулемет МG-3 / Bundeswehr

Збройні Сили України вже активно використовують у боях проти армії РФ не тільки західну артилерію та протитанкове озброєння, а й стрілкову зброю. У рамках допомоги країни НАТО передали нашим бійцям нові штурмові гвинтівки та кулемети. Одним з цих зразків є німецький Maschinengewehr 3, відомий за скороченою назвою, як MG-3.

MG-3, Як один з кращих кулеметів у світі

Maschinengewehr 3 створений під патрон 7,62×51mm NATO - модернізація легендарного німецького кулемета Другої світової війни MG-42, який беззаперечно вважається одним з кращих за поєднання виключно високих характеристики та реальної бойової ефективності.

Німецький оборонний гігант Rheinmetall у кінці 1950-х років переробив MG-42 під єдиний натівський боєприпас. А після декількох модернізацій у 1968 році розпочав випуск МG-3, який, крім калібру, мав мінімальні відмінності від оригінальної конструкції.

В результаті кулемет МG-3 став одним з найпопулярніших єдиних кулеметів у світі, який випустили "тиражем" понад одного мільйона одиниць, включно із виробництвом ліцензійних копій у восьми країнах. А на озброєнні він був чи знаходиться у близько 50 арміях та використовувався у понад 15 конфліктах.

Особливості кулемета MG-3

Кулемет MG-3 використовує  автоматику з коротким ходом ствола та жорстким замиканням за допомогою пари роликів, які розташовані у бойовій личинці. Вогонь ведеться з відкритого затвора, а режим вогню лише безперервний - автоматичний.

Головною особливістю кулемета є його надвисока швидкострільність у 1000-1200 пострілів за хвилину. Уповільнити її до 800-950 пострілів за хвилину можливо лише зміною затвору на важчий з масою близько 900 грамів, проти штатного у 650 грамів.

Звісно безперервною чергою довжиною у всю стрічку вогонь ведуть лише у кіно. Тим паче, за такої стрільби найдовшої штатної стрічки на 250 патронів MG-3 вистачить всього на 12-13 секунд. Тому на практиці кулеметники працюють короткими чергами.

Для того, щоб зберегти ствол від деформації від перегріву кожен кулемет комплектується декількома змінними стволами. Вони по черзі змінюються через кожні 250 пострілів. 

Кулемет МG-3 / Bundeswehr

MG-3 не відрізняється малою вагою, яка становить 11,5 кг. До нього ж існує і станок - Feldlafette, який в обороні перетворює кулемет на ще страшнішу зброю. Справа в тому, що він дозволяє вести більш точніший вогонь на більшу дальність та оснащений перископічним 4-кратним прицілом, який дозволяє вести значно безпечніший вогонь з окопу.

Кулемет MG-3 - характеристики

  • Боєприпас: 7,62×51mm NATO
  • Маса: 11,5 кг
  • Довжина: 1225 мм
  • Дулова швидкість: 820 м / с
  • Скорострільність: 800-1200 пострілів в хвилину
  • Прицільна дальність: до 1200 метрів (з верстатом до 1600 метрів)