Маріуполь фактично знищений окупантами / фото Азов

Маріуполь найбільше постраждав серед усіх населених пунктів України через повномасштабне російське вторгнення. Ситуація у місті катастрофічна.

УНІАН розповідає про ситуацію у багатостраждальному Маріуполі станом на сьогодні, 29 квітня:

Відео дня

21:31 Азовсталь. Евакуація не відбулася. За заявою української влади, на території заводу ховаються близько 1000 мирних жителів. На сьогодні анонсувалась евакуація, але вона так і не відбулася. В ООН заявили, що переговори з цього питання продовжуються.

21:05 "Маріуполь. Центр міста продовжує готуватися до параду. Люди працюють за їжу", - повідомляє радник мера Петро Андрющенко.

19:51 У Маріуполі окупанти видають дітям свідоцтва про народження самопроголошеної "ДНР" Зокрема, 23 квітня такий "документ" дали новонародженому хлопчику, мати  якого не змогла евакуюватися на безпечну територію України. Фактично, дитину позбавили будь-якого громадянства.

19:37 У ЗМІ повідомляється про збільшення чисельності окупантів та техніки у Снігурівці. Місцеві жителі повідомляють про ретельні перевірки цивільних на вулицях міста. Просимо бути обережними і по можливості уникати контакту з окупантами.

18:44 Відео Маріуполя, зняте з дрону.

18:28 Окупанти вивезли з Маріуполя частину уцілілих апаратів ШВЛ, які вкрай потрібні при лікуванні тяжкохворих ковидних пацієнтів. Про це повідомляють маріупольці, які ще перебувають у заблокованому місті. Лише у маріупольських лікарнях було 60 апаратів штучної вентиляції легень.

18:23 Дефіцит пального в Україні ліквідують протягом тижня, заявила міністерка економіки Юлія Свириденко. Цей дефіцит виник через ворожі обстріли паливної інфраструктури України. Зокрема, знищений Кременчуцький нафтопереробний завод та низка великих нафтобаз. "Оператори ринку вже мають законтрактовані обсяги на території Західної Європи. І зараз ми вирішуємо питання їх завезення на територію України", – написала Свириденко. Очікується незначне подорожчання нафтопродуктів через складні маршрути доставки та використання кількох видів транспорту.

17:58 Росіяни створили для мешканців Маріуполя чотири фільтраційні табори та піддають громадянське населення різноманітним катуванням, розповів міський голова Вадим Бойченко. "Якщо їм татуювання здаються схожими на, як вони вважають, націоналістичні символи, вони дають хлопцю камінчиків і кажуть: прай. І він стирає зі шкіри ці татуювання, а росіяни сміються. Це відбувається в Маріуполі, у 21 столітті"

16:18 У Вінниці назвали вулицю на честь Маріуполя. Вінницька міська рада прийняла рішення про перейменування вулиці Московської на Маріупольську. Тепер у місті буде вулиця, присвячена нашому місту-герою! Дякуємо вінничанам за підтримку!

15:48 Полк "Азов" показав відео хроніки оборони Маріуполя. Ворог планував взяти Маріуполь за три дні. Полк "Азов" прийняв нерівний бій із переважаючими силами супротивника, кількість угруповання якого перевищувала 14 000 військовослужбовців. Незважаючи на ворожу авіацію, багатотонні бомби, що перевершують сили противника та корабельну артилерію – захисники стали між ворогом та усією Україною. Відео "важке" за вагою, але ви повинні це побачити.

15:19 Ось такі листівки окупанти розповсюджують Маріуполем. Тут ми можемо побачити всі реалії так званої ДНР.

12:58 Маріуполь сьогодні.

12:05 Відео з останніх вуличних боїв в районі Азовсталі. Реальні наслідки спроб російских морпіхів атакувати Азов та наших морпіхів.

11:25 Фільтраційні заходи посилюються. В'їзд у місто навіть із папером про фільтрацію можливий лише при реєстрації в Маріуполі або наданням доказів, що належать до родичів щодо першої лінії – батьки, діти. За наявності паперу про фільтрацію найпростіший спосіб в'їзду через с. Виноградне, через що на в'їзд великі черги (посилена перевірка). Також окупанти запровадили додаткові пункти перевірки у середині міста, де також проводять додаткові перевірки.

10:54 Сьогодні окупанти знов закрили квадрат Лівобережного району від Парку Веселка. Це може бути пов’язано з черговою спробою штурму Азовсталі або вуличними боями. Прохання повідомити своїм або просто утримуватись від знаходження поруч через небезпеку під потрапляння під обстріл.

10:15 У Маріуполі окупанти шляхом шахрайських фінансових операцій забирають у людей гроші та виманюють персональні дані. Про це повідомила омбудсмен Людмила Денісова. У місті відкрилися звані "банкомати", які працюють під контролем російських терористів. Вони видають готівку за курсом 2 до 1, цим забираючи половину грошей.

09:15 "Операцію" з евакуації мирних жителів з території заводу "Азовсталь" у Маріуполі заплановано на сьогодні, – повідомляє Reuters з посиланням на джерело в ВП. Додаткових подробиць поки що не повідомляють.

06:00: Міністерство оборони США заявило, що Росія здійснила понад 1900 ракетних запусків за 63 дні війни проти України. Більшість посідає Маріуполь.

03:00: За повідомленнями ЗМІ, під завалами польового шпиталю на заводі "Азовсталь" після обстрілу, скоєного російськими окупантами минулої ночі, загинув щонайменше один український захисник, ще близько сотні поранених бійців отримали чергові контузії.

Радник голови ОПУ Олексій Арестович заявив, що становище поранених у Маріуполі стало ще гіршим після обстрілу.

Президент України Володимир Зеленський після зустрічі із генсеком ООН заявив, що сподівається, що організація допоможе повернути живими людей з "Азовсталі"

01:00: Місцеві ЗМІ повідомляють, що ситуація у місті не змінюється: у багатьох районах вже відносно спокійно та найгарячішою точкою залишається територія заводу "Азовсталь".

Вас також можуть зацікавити новини: